Svet Vesti

Sara je presvlačila 9-mesečnu bebu i zatekla krvavu pelenu, dijagnoza ju je zaprepastila

mama i beba
Foto: Printscreen

Sara Regan (38) iz Australije zaprepastila se kada je, pri menjanju pelene devetomesečnoj bebi, videla da je ona puna krvi. Uplašena da je reč o jakoj bubrežnoj infekciji, uputila se sa bebom u hitnu medicinsku službu. Lekari su uradili niz analiza, a mama je zanemela nakon dobijenih rezultata, piše Telegraf.

Naime, doktori su uradili ultrazvuk, hormonske testove i rendgenski snimak zglobova. Ustanovili su da su kosti devojčice uznapredovale i dijagnostikovali su joj preuranjeni pubertet, i to pre nego što je devojčica prohodala i progovorila.

– Krv u peleni bila je zapravo njena prva menstruacija – rekla je za zbunjena mama.

– Nisam znala šta da mislim, nisam nikad ranije čula za to.

Šta je preuranjeni pubertet?

Preuranjeni pubertet je retko stanje kod dece koje uključuje fizičke znake prerano razvijene seksualne zrelosti.

Pošto je Birdi, koja sada ima nepune tri godine, premala, teško je reći da li ima i neke druge simptome poput promene raspoloženja ili menstrualnih bolova u stomaku.

– Neka deca koja imaju ovakvo stanje mogu rano da dobiju stidne dlačice ili grudi, a Birdi ih nema – kaže njena mama.

Pored Birdi, Sara Regan ima još dvoje dece – Zakarija (10) i Elsi koja je napunila godinu dana.

– Kad je krenula u vrtić, morala sam da objasnim vaspitačicama da se ne uspaniče ako najednom vide krv u Birdinoj peleni. To je umelo da bude zamorno, ali s druge strane želim da podignem svest o tome i da apelujem na druge roditelje da obavezno odvedu dete kod doktora ukoliko primete krv u peleni – ističe Sara.

Malena Birdi na svakih šest meseci mora da uradi novi hormonski test, ultrazvuk i rendgenski snimak, kako bi lekari mogli da prate njen razvoj. Njena mama kaže da će, ako lekari procene da devojčica previše brzo napreduje, razmisliti o hormonskim injekcijama koje bi zaustavile da se i drugi simptomi puberteta prerano pojave.

Do sada, devojčica nije dobijala menstruaciju svakog meseca, ali njena mama svakodnevno prati situaciju kako bi mogla da joj bude od pomoći i da ujedno obaveštava doktore o svakoj promeni koja se javi kod Birdi.

– Samo želim da moja ćerka ima uobičajeno detinjstvo. Nadam se da preuranjeni pubertet neće uticati na njen izgled i rast. Ali ako joj bude bila potrebna hormonska terapija, uradićemo to; samo ne želim da je terapija učini drugačijom – kaže Sara Regan.

Prema njenim rečima, malena Birdi je kao i svako drugo dete i ponaša se poput svojih vršnjaka:

– Kao i svako drugo dete u njenom uzrastu i Birdi ima napade besa. Ona je potpuno normalna devojčica i da ne znate koji problem ima, po njenom fizičkom izgledu to nikada ne biste mogli ni da naslutite.

Izvor: Telegraf

Beba prohodala u porođajnoj sali i umalo pobegla babici (VIDEO)

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

12 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap