Magazin Srbija

Bata Gašić bio “na sisi” kruševačkog bosa Jotke, politička veza kriminalaca otkrivena u prisluškivanom razgovoru

bata-gasic
Foto: Marina Lopičić/Kurir

Direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić bio je „na kazanu“, odnosno na platnom spisku poznatog kruševačkog kriminalca Zorana Jotića Jotke, tvrdi član ove kriminalne grupe u razgovoru koji je prisluškivala policija, a koji je pušten na jučerašnjem suđenju, prenosi Krik.

Gašić nije odgovorio na pitanja novinara KRIK-a o ovome.

Tekst Milice Vojinović za KRIK prenosimo u celosti.

U ostalim razgovorima se spominju i neimenovani ministar za kojeg Jotka kaže da im je „zlatan“, kao i to da je poznati kriminalac sa Kosova Zvonko Veselinović leteo policijskim helikopterom. Ovi razgovori su deo dokaza protiv Jotića i njegove grupe kojima se sudi za dva ubistva u Kruševcu.

Nakon ubistva kriminalca Dejana Stankovića Ždrokinca u junu 2018, kruševačka policija počela je pomno da motri Jotićevu grupu za koju su verovali da je izvršila ovo ubistvo.

Osim što su im prisluškivali telefone, policajci su postavili prislušne uređaje i u automobile Jotića i njegovog bliskog prijatelja, kriminalca iz Beograda Saše Zoraje – sada optuženog da je kao član grupe pomogao Jotiću da sakrije Ždrokinčevog ubicu nakon zločina.

Razgovori iz njihovih automobila, osim što su obezbedili važne dokaze tužilaštvu u slučaju ubistva Stankovića, mogu da razotkiju i veze koje je Jotkina kriminalna grupa imala sa ljudima iz vlasti.

Naime, Zoraja u razgovoru sa svojim prijateljem Igorom Neškovićem koji je policija snimila krajem oktobra 2018. govori kako Jotić ne mora da se plaši neprijatelja jer ima veze sa moćnim ljudima.

„Ko da ga ubije? Pa Bratislav Gašić je kod njega na kazanu. Nema ko da ga ubije“, govori Zoraja Neškoviću. Izraz „biti na kazanu” znači da ta osoba prima novac od nekoga.

Gašić, inače Kruševljanin, od 2017. je direktor obaveštajne agencije BIA. Novinari KRIK-a juče su poslali pitanja o ovome Gašiću, na njegov zvaničan mejl u BIA-i, ali on na njih nije odgovorio.

Sutradan, Zoraja u automobilu razgovara sa Jotićem i govori: „Da vidimo sa našim ministrom“, a Jotić mu odgovara „Ćuti, on nam je zlatan.“

U ovom razgovoru ni jedan ni drugi nisu imenovali ministra, niti su na suđenju kazali o kome je reč.

U istom razgovoru, koji je juče pušten u sudnici, govore o Zvonku Veselinoviću, uticajnom biznismenu sa Kosova koji je više puta bio optužen, ali ne i osuđen za kriminal, a koji je takođe povezan sa vladajućim strukturama. Zoraja se žali Jotiću da mu se Zvonko ne javlja na telefon.

„Sleteo je helikopterom u lov“, kaže Jotić u razgovoru koji je policija prisluškivala.

„Njega čuva BIA?“, pita ga Zoraja.

„Pa murijaškim helikopterom je sleteo“, odgovara mu Jotić.

Jotić je juče u sudnici potvrdio da su govorili o Zvonku Veselinoviću.

„Išli smo kući (automobilom), pričali smo o Zvonku Veselinoviću i tako te gluposti“, rekao je Jotić ističući da u razgovoru nema ništa što dokazuje da su izvršili ubistvo kao što to tvrdi tužilaštvo.

Optuženi Zoraja nije želeo da komentariše nijedan prisluškivani razgovor jer, kako je rekao, po savetu advokata čeka da se svi puste na suđenju nakon čega će objasniti sa kim je i o čemu razgovarao.

Jotić i Zoraja su u ozvučenom automobilu pričali i o istrazi koja se protiv njih tada vodila za ubistvo Ždrokinca.

„Teška srca odajem priznanje policiji“

Pošto je istraga već bila u jeku, a policija saslušala Jotića i Zoraju, u njihovim razgovorima moglo se primetiti da su nervozni zbog svega što je policija do tada otkrila.

„Je*i ga, ovde je neko debelo pomogao, nije ovo kruševački mozak“, komentariše u prisluškivanom razgovoru Jotić rad policije i dodaje: „Da li je Beograd radio ili šta, da li je Beograd davao instrukcije.“

U istom razgovoru za ubijenog Stankovića Jotić govori „smrdljivi Ždrokinac“.

Jotić je komentarišući ovaj razgovor sudiji rekao da je u međuvremenu saznao neke detalje o Ždrokincu.

„On je profesionalni ubica i za državu je radio neke stvari, ali ne treba to da pričam, zabranjeno mi je.”

Jotić i Zoraja su „teška srca“ pohvalili istragu policije, čuje se u snimcima iz automobila.

„Napravili su konstrukciju 90 odsto tačnu, samo nisu mogli da dokažu, stvarno moram teška srca da im odam priznanje“, govori Zoraja u jednom od prisluškivanih razgovora.

Tema razgovora bila su i dva navodna pokušaja ubistva Jotića.

„Poslali mu likvidatora“, priča Zoraja svojoj majci.

„Opet?“, pita ga ona.

„Hteli da ga ubiju pre neki dan“, potvrđuje joj Zoraja i objašnjava da je policija uhvatila ubicu tako što je pratila Jotića.

Jotić je na suđenju objasnio da je njegovo ubistvo unapred bilo plaćeno

„Dobio je 70.000 evra da me ukloni, uhvaćen je jer je imao crvenu periku kao Zorica Brunclik. Našli su mu 15 metaka i jedan u cevi i rezervnu garderobu.“

Jotiću se, podsetimo, sudi da je naručio ubistvo Ždrokinca i sa svojom kriminalnom grupom ga i realizovao u junu 2018. u Kruševcu. Ubistvo je, tvrdi tužilaštvo, bilo osveta za likvidaciju Gorana Petrovića Pete, kriminalca iz Kruševca i bliskog Jotićevog prijatelja koji je ubijen 2015, a čija likvidacija još nije rasvetljena. Petrovićeva deca optužena su kao članovi Jotićeve grupe, prenosi Nova.

Ubijeni Ždrokinac godinama je živeo u Južnoj Africi, a u Kruševcu mu se sudilo zbog ubistva lokalnog stomatologa. Ždrokinac je u postupku oslobođen pošto sud nije uspeo da utvrdi da li je DNK pronađen na mestu likvidacije njegov ili njegovog brata blizanca.

Ko je Bata Gašić?

Bratislav Bata Gašić jedan je od Vučićevih ljudi, onih koje “ne da” po stistemu u sve mi diraj u Gašića mi ne diraj.

Bratislav Gašić je privrednik, političar i direktor Bezbednosno informativne agencije (od 2017).

Više od 20 godina vodi privatno preduzeće ”Santos”, u čijem sastavu funkcioniše Televizija ”Plus” i ”Santos” proizvodnja čaja, nat proizvoda i kafe. Pored toga bavi se i prometom derivata i vlasnik je dve velike benzinske pumpe. Bio je suvlasnik „Grand kafe“, jednog od najvećih srpskih proizvodnih brendova.

U martu 2013. godine imenovan je za predsednika Upravnog odbora JP ”Srbijagas” Novi Sad.

Izabran je za potpredsednika SNS-a u septembru 2012. godine, a pored toga je i predsednik SNS-a rasinskog okruga.

U junu 2012. godine izabran je za gradonačelnika Kruševca. Na toj funkciji bio je do aprila 2014. godine. Poznat je po izjavama da će se kada SNS dođe na vlast u Kruševcu boriti za građane tog grada, “a ne za Beograd i da se dodvorimo njima”. Tu izjavu drži i na svom Fejsbuk profilu.

Poznat je i po tome što je pozvao Vuka Jeremića, koji je isključen iz Demokratske stranke, da se priključi timu Aleksandra Vučića, piše Istinomer.

Na predlog Glavnog odbora SNS aprila 2014. godine imenovan je za ministra odbrane. Na spekulacije da nije služio vojni rok odgovorio je: „Pitali su me i da li sam služio vojni rok. Jesam, 1986. u Beloj Crkvi i Bačkoj Topoli. Bio sam jako dobar vojnik, vozač.“

Nadimak mu je Bata Santos.

U martu 2015. helikopter Vojske Srbije koji je prevozio bebu iz Novog Pazara srušio se u širem rejonu aerodroma u Surčinu, a tom prilikom poginulo je sedam osoba. Gašić je izjavio da je on, shodno svojim ovlašćenjima i zakonima o odbrani i vojsci, doneo odluku da se angažuje helikopter. Posle nekoliko meseci izjavio je da je ponosan na akciju spasavanja bebe iz Novog Pazara i da bi ponovo naredio takvu akciju. (Beta, 6. 11. 2015. godine)

Nakon što je izneo neumesan i seksistički komentar na račun novinarke u Trsteniku, koja je čučnula kako bi se sklonila iz kadra snimatelja („Volim ove novinarke koje ovako lako kleknu“), premijer Vučić je izjavio da „on više ne može da ostane na tom mestu“.

„On je moj prijatelj, jedan od najodanijih, Gašić je čovek koji je obavljao posao ministra odbrane bolje nego što sam ga ja obavljao, ali on više ne može da ostane na tom mestu. Mi ne možemo da budemo normalna zemlja ako se tako ponašamo prema ženama“. (Kurir, 7. 12. 2015. godine)

Sa funkcije ministra odbrane Skupština Srbije smenila ga je 5. februara 2016. godine.

Vučić pustio snimak bivšeg pripadnika 63. padobranske sa Belivukom i poručio: O meni brinu Vulin i Gašić

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

40 Shares
Share via
Copy link