Magazin Vesti

Bankarski lobi menja 3 zakona da zaštiti svoj interes u sporovima koje gube od građana

advokati no pasaran
Foto: FB

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne Skupštine sastaće se na sednici u ponedeljak kako bi razmatrali predloge za donošenje autentičnih tumačenja tri zakonska akta – Zakona o obligacionim odnosima, Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

Ovakva informacija isplivala je u advokatskim krugovima tek juče u večernjim časovima, a ubrzo su odreagovali advokati koji već protestuju nedeljama zbog najave izmene Zakona o parničnom postupku (ZPP).

Dok advokati, kako tvrde, štite interese građana i traže potpuno povlačenje izmena i dopuna ZPP-a, bankarski lobi želi da izmenom nova tri zakona sud prekine sa praksom da su banke krive troškove obrade kredita. Bankari žele da provuku zakonska rešenja koja direktno zadiru u sudsku vlast i već postojeće presude Kasacionog suda.

ZoZP

zooo

zokfu

Iako je Kasacioni sud bio nedvosmislen da su banke krive jer nisu jasno precizirale svojim klijentima troškove obrade kredita zbog čega moraju da isplate građanima određene novčane iznose, sad se pokušava sa izmenama zakonskih rešenja i ubacivanjem u praksu takozvanih autentičnih tumačenja.

adv

Autentično tumačenje zakona ili nekih odredbi zakona se daje kada postoje određene nejasnoće, nemogućnost primene akta ili neujednačene primene. U ovom slučaju ne sme biti autentičnih tumačenja, tvrde advokati, upravo zbog presude Kasacionog suda koji je presudio da banke mogu naplaćivati troškove obrade kredita u slučaju da apsolutno precizno izvrše specifikaciju takvih troškova, što banke nisu radile.

Advokati tvrde, da se tekst ovih predloga za izmene tri pomenuta zakona ni po čemu ne razlikuje od onih tekstova odbrane koje prosleđuju advokati banaka u sporovima sa građanima. Jasno je da zbog izgubljenih sudskih procesa i velikih troškova kojima su banke izložene, sada se pokušava sa zaobilaženjem pravosuđa kako bi se preko politike i meke moći izmenile odredbe u korist bankarskog sektora.

Na ovaj skandal advokati reaguju i već najavljuju nove proteste za ponedeljak u podne ispred Narodne Skupštine, a kako smo saznali vrlo je moguće da će stupiti i u štrajk, što bi označilo potpuni kolaps države i čitavog sistema. Nema hapšenja, nema suđenja i država koja je ogrezla u kriminalu biće u potpunoj blokadi i na korak od anarhije i uvođenja diktature.

Zbog svega ovoga saopštenjem se oglasila i Advokatska komora Srbije. Predsednik AKS Viktor Gostiljac saopštio je da „najoštrije osuđuje najavljeni predlog autentičnih tumačenja označenih odredbi koja predstavljaju najdirektniju odbranu interesa bankarskog lobija od strane tela Narodne Skupštine RS i uperena su protiv interesa građana Republike Srbije“.

– U pitanju je očigledan pokušaj ’silovanja prava’ i advokatura kao samostalna i nezavisna služba pružanja pravne pomoći, mora prva da zvoni na uzbunu – navodi se u istom saopštenju.

AKS ovaj pokušaj izmene vidi kao direktno „mešanje zakonodavne vlasti u vršenje sudske vlasti“ čime se „utiče na ihode konkretnih sudskih postupaka“.

– Advokatura će svakako ostati dosledna u odbrani zajemčenih prava građana, njihove pravne sigurnosti i preduzeti sve neophodne korake koje bude smatrala za potrebne, uključujući i krajnja sredstva – zaključuje se u saopštenju.

aks

Kako će se odvijati nova situacija između države i advokata koji štite interese nezainteresovanih građana, kao i da li će advokatura ponovo u generalni štrajk koji će paralisati čitav državni aparat videćemo već u ponedeljak. Građani mahom ne razumeju ozbiljnost situacije, jer se radi direktno o njima, njihovim pravima i interesima, te bi bilo najbolje da izdvoje vreme i zajedno sa advokatima naprave pritisak na vlast u ponedeljak u podne ispred Skupštine Srbije.

Advokati ne odustaju, traže povlačenje Zakona o parničnom postupku inače uvode radikalne mere

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
148 Shares
148 Shares
Share via
Copy link