Beograd Magazin

Banjica kao Kolumbija, bukti rat između dve ekipe, sve počelo zbog 10 kg kokaina

banjica
Foto: Alo!/Masanori Jošida

Novo ubistvo u Beogradu i profesionalna egzekucija Luke Perenčevića na Banjici i dalje je glavna vest u svim domaćim medijima, a javnost se s pravom uznemirila jer ubica i dalje nije priveden pravdi.

Policijski helikopter sinoć je više sati leteo na teritoriji Voždovca unoseći nemir mirnim stanovnicima ove beogradske opštine.

U ponedeljak nakon ubistva primećena je velika prisutnost policije na Banjici i okolini, teško naoružanje u rukama uniformisanih lica, a iz policije potvrđuju da je u toku opsežna potraga za ubicom koji je prerušen u dostavljača hrane ušetao u lokalnu teretanu gde je ispalio nekoliko hitaca u glavu Luke Perenčevića (28).

Nekoliko različitih pravaca istrage postoji, a osim poslovanja sa narkoticima i navijačke istorije, postoji višegodišnji sukob između dve glavne ekipe kriminalaca iz ovog kraja grada.

Napad nožem

Banjica je oduvek važila za opasan kraj koji kontrolišu deklarisani navijači Rada.

– Banjica je poznata kao kraj navijača Rada, ali i dilera. Postoje dve dominantne ekipe, koje su 2020. došle u sukob. Priča se da je tada dilerima s Banjice nestalo 10 kilograma belog praha – objašnjava izvor Kurira upoznat sa slučajem:

– Perenčević je važio za vođu jedne krimi-ekipe sa Banjice i voleo je da bude dominantan u tom svetu. Imao je oko sebe ekipu klinaca koji su mu se divili i s njim radili mutne poslove. Oni su došli u ozbiljan sukob s drugom ekipom. Kako objašnjava, Perenčević se pre dve godine „pokačio“ s braćom Rakočević – Petrom (35), Radovanom (38) i Urošem (26), koje je, prema nekim pričama iz podzemlja, navodno krivio za nestanak 10 kilograma kokaina. Njihov prvi sukob desio se u avgustu 2020. u kafiću na Banjici, kada je Perenčević navodno izbo Petra i Uroša, a nakon toga, iste godine na Banjici ubijen je Filip Lepojević (18) iz Perenčevićeve ekipe. Zbog ubistva Lepojevića uhapšena su braća Rakočević, a oni su na suđenju govorili o sukobu s Perenčevićem, nazivajući ga ‘dilerom droge koji teroriše ceo kraj i važi za strah i trepet, te da su ga se i sami plašili – navodi ovaj izvor.

luka
Foto:privatna arhiva, Luka Perenčević (levo)

Govoreći o motivima napada na njih, jedan od braće Rakočević je objasnio u sudu „da misli da je to zbog njihovog pravoslavnog udruženja“.

– Krečili smo grafite FK Rad koji pozivaju na nasilje i slikali murale svetaca. Zabranjivao sam da se tu diluje droga, verovatno su mi zato zamerili – rekao je Petar, dodajući da su mu posle ubistva Filipa Lepojevića zapalili piljaru i prostorije udruženja.

Borci protiv droge

I dok braća tvrde da su osnovali hrišćansko udruženje „Sve u slavu božju“ kako bi promovisali porodične vrednosti, kao i da su borci protiv droge, žitelji Banjice pričaju da su i oni ranije bili navijači i bavili se mutnim radnjama.

– Naš kraj je posebno opasan, pun je dilera. Obično viđamo kako tu robu ostave u žbunu i onda dotrči neko i uzme. To svi u ovom kraju znaju, to je kao dobar dan. Nekada drogu nose i u nosiljkama za bebe. Ovo je strašno jer malo-malo pa se tuku, pucaju, ubijaju i pale imovinu po kraju. Iz Lukinog ulaza su ubijena dva mladića pre njega, a iz ovih naših zgrada još bar pet, šest momaka. Kraj nam je proklet. Braća Rakočević su jedan klan, a Perenčević drugi i tu se stalno dešavaju incidenti – kaže stanovnik ovog dela Beograda.

Niz incidenata

Nakon ubistva druga Luke Perenčevića, 5. septembra 2020. godine, na Banjici je počinjen niz incidenata. U danima posle ubistva spaljena je piljara u vlasništvu braće Rakočević, kao i cvećara njihove sestre, te prostorije njihovog pravoslavnog udruženja.

– Zapalili su i prostorije našeg pravoslavnog udruženja koje promoviše porodične vrednosti, nacrtali su grafit – crnu glavu sa rukama preko očiju i usta i napisali ‘Omerta’, kasnije sam saznao da je to znak ćutanja, pisali su ‘Smrt Rakočevićima’ – objasnio je jedan od braće Rakočević, iznoseći svoju odbranu u Višem sudu u Beogradu.

Takođe, pre šest meseci izgoreo je kafić Luke Perenčevića na Banjici, a kao razlog navedene su neispravne instalacije.

– Malo ko veruje u to. Kafić je verovatno namerno zapaljen kao znak upozorenja. Da je Luka bio oprezan i da je znao da ga prate, govori i to što se nedavno preselio u drugi kraj grada, ali i postavio kamere oko svog stana – priča izvor.

Majka molila da joj daju sat

Žitelji Banjice pričaju da ubijenog Luku Perenčevića znaju odmalena, kao i da je odrastao s majkom, sestrom i bakom.

Njegova majka je sve vreme bila na uviđaju, dostojanstveno se držala, a policajce je samo zamolila da joj daju Lukin sat.

– Roditelji su mu razvedeni. Sa majkom je živeo, bio je mažen i pažen. Kao dečak je trenirao rukomet u klubu Voždovac i bio je prilično perspektivan sportista, ali ga je posle društvo povuklo u skroz drugu stranu. Njega su se svi u kraju bojali, potezao je nož kad je stigao, niko nije smeo da ga prijavi policiji – kaže sagovornik pomenutog portala i dodaje da se Luka nedavno i oženio i da ima bebu.

Na mestu njegovog ubistva juče je bilo ostavljeno cveće i upaljene su sveće.

Majka ubijenog navijača Rada imala je samo jednu želju za inspektore na uviđaju

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

28 Shares
Share via
Copy link