Lifestyle Putovanja

Banja Koviljača – biser zapadne Srbije

Osim toga, na desnoj obali Drine nalazi se etno kompleks Sunčana reka, čije ste detalje mogli videti u serijama Zdravka Šotre. To je prava oaza za odmor, a posebnu draž daje joj blizina vode, ponos lokalnog stanovištva. Ergela, streličarstvo, sportski tereni za fudbal, odbojku, košarku, tenis, organizovane pešačke ture, restoran, pilates i welnes sadržaji samo su neki iz bogatog sadržaja Sunčane reke. Ručajte uz pogled na Drinu ili uživajte u popodnevnoj kafi tik uz reku, a svi kažu da je najbolji način da se ohladite u vrelim letnjim danima plivanje u ovoj brzoj reci.

suncana_reka
suncanareka.rs

Sa druge strane Banje, nalazi se šumovita planina Gučevo, sa mnogobrojnim izvorima vode, koji stvaraju potočiće, te će šetnja do najviše tačke – Crnog vrha – biti zaista poseban doživljaj. U toku šetnje, možete predahnuti u nekom od restorana domaće kuhinje – Gučevski vajati ili Lazarev konak i uživati u ukusnoj, ali i kaloričnoj hrani. Bez brige, šetnjom do vrha ćete potrošiti kalorije, a tamo vas čeka spomen-kosturnica palim vojnicima u Prvom svetskom ratu i nesvakidašnji pogled na Podrinje i Pocerinu. Banji Koviljači najbliži grad je Loznica, prvi oslobođeni grad na svetu u Drugom svetskom ratu, a udaljena je samo šest kilometara.

gucevo_pogled
apartmanibanjakoviljaca.rs
gucevo_spomenik
loznica.rs

Osim toga, u blizini je i rodno selo Vuka Karađića, Tršić, koji je gotovo ceo svojevrstan, autentičan etno kompleks sa kačarama, magazama, vajatima i čardacima, u kom se izdvaja rodna kuća najvećeg srpskog reformatora, sa svim detaljima iz 19. veka, pred kojima je lako zamisliti tadašnju svakodnevicu.

vukova_kuca
apartmanibanjakoviljaca.rs

U blizini Tršića je i manastir Tronoša iz 14. veka, poznat po česmi 9 Jugovića, gde su,  po legendi Jugovići pred Kosovski boj prenoćili i upravo sa tog izvora napili vode.

tronosa_9_jugovica
Foto: Ivana Jošić

Međutim, o mestu ne svedoče samo građevine i priroda, već i ljudi. Ovde je lako zapodenuti razgovor sa lokalcima, a njihov specifičan akcenat, pomalo pomešan sa bosanskim, biće vam simpatičan, te ćete svaki razgovor završiti sa osmehom. Banja Koviljača lepa je u svakom godišnjem dobu, zimi deluje bajkovito ušuškana, leti oživi sa turistima, u jesen je šetnja ispunjena zvucima lišća, a u proleće mirisna i posebna, šarena i vesela.

Pročitajte više o putovanjima

 

Luftika
Aleksandra Aleksić

Aleksandra Aleksić

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Tweet Share Share Follow