Magazin Svet

Ako postoji pakao na zemlji onda je to ovo mesto, majke mole doktore da ubiju njih i njihove bebe

avganistan-profimedia
Foto:Zerah Oriane/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Lekari u bolnicama koje su pogođene krizom u Avganistanu, od kojih mnogi rade bez plate, govori su za BBC o produbljivanju humanitarne krize u zemlji. Situacija je teška, posebno kada su deca u pitanju, od kojih mnoga gladuju.

– Ne znam kako mogu da ostanem živa. Kako da rodim još jedno ljudsko biće – rekla je mlada majka, moleći doktorku da ubije nju i njenu bebu.

Dr Nuri, akušer iz centralnog Avganistana se spremala da mladu ženu porodici carskim rezom, a onda se ona emotivno slomila.

Žena na odeljenju dr Nurija su toliko neuhranjene da znaju da verovatno neće imati dovoljno mleka da nahrane svoju decu.

Doktorka kaže da su odeljenja pretrpana, da mora da se provlači pored porodilja pritisnutih na krvlju umazane zidove ili koje leže na prljavim čaršafima, prenosi BBC.

Većina čistačica je napustila bolnicu pre nekoliko meseci, jer nisu htele da rade bez plate. U porodilištu je tolika gužva da je ponekad i nekoliko žena na jednom krevetu.

Obližnji objekti i privatne klinike morali su da se zatvore, a ova nekada prestižna moderna bolnica u Avganistanau prima tri puta više žena nego ranije.

– Porodilište je jedno od najsrećnijih odeljenja u bilo kojoj bolnici, ali u Avganistanu više nije tako – kaže doktorka. Kaže da je za samo dve nedelje u septembru gledala kako pet novorođenih beba umiru od gladi.

– Ovde je kao u paklu – dodaje.

– Uskoro nećemo imati dovoljno vode za piće – kaže dr Nuri, dok se pacijenti bore da se zagreju na niskim temperaturama.

– Kad god ove žene napuste našu bolnicu sa svojim bebama, stalno razmišljam o njima. One nemaju novca, ne mogu sebi da priušte hranu – kaže ona. Njena sopstvena porodica se takođe bori da opstane.

– Čak ni ja nemam dovoljno hrane da jedem – ne mogu sebi to da priuštim i skoro sam potrošila svu ušteđevinu. Ne znam zašto još uvek dolazim na posao. Svako jutro postavljam sebi to pitanje. Ali možda je to zato što se još nadam boljoj budućnosti – dodala je.

Teška situacija u celoj zemlji

Avganistan je već neko vreme u teškoj situaciji, a posebno nakon što su talibani preuzeli vlast.

Usporeni protok međunarodne pomoći, koji je decenijama podržavao ekonomiju i zdravstveni sistem, potpuno je stao u avgustu.

Zapadni donatori su naveli ozbiljnu zabrinutost zbog prenosa novca kroz vladu koja uskraćuje osnovna prava ženama i devojčicama i preti oštrim šerijatskim kaznama.

To znači da se Avganistan suočava sa najgorom krizom gladi ikada, kažu najnoviji podaci UN-a. Očekuje se da će ove zime oko 14 miliona dece patiti od akutno nivoa neuhranjenosti, prenosi BBC.

Na fotografijama koje se mogu nađi na u svetskim medijama, prikazana su deca iz Avganistana koja su itekako neuhranjena. Ovi prizori su potresli mnoge.

Jedna od slika prikazuje malu Menu (2) koja je primljena u bolnicu Indira Gandi i pati od teške neuhranjensoti.

Majka joj je umrla pre 18 meseci, tako da je dojena samo šest meseci.

Druga fotografija prikazuje Madinu koja ima samo 9 meseci i u bolnici Indira Gandi boravi već nekoliko dana.

avganistan-profimedia-2
Foto: Zerah Oriane/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Širom zemlje, bolnice koje leče gladne su na ivici kolapsa, sa skoro 2.300 zdravstvenih ustanova koje su već zatvorene.

Lekari u udaljenim oblastima su prijavili da nisu u mogućnosti da obezbede osnovne lekove – čak i nešto tako jednostavno kao što je paracetamol za teške bolesnike, koji su hodali 12 sati da potraže lečenje.

U glavnom gradu Kabulu, velika dečja bolnica doživljava neke od najgorih slučajeva gladovanja u zemlji. Trenutno radi sa 150 odsto kapaciteta.

Direktor bolnice dr Sidiki primetio je porast broja smrtnih slučajeva u septembru nakon smanjenja finansiranja, kada je četvoro dece mlađe od 10 godina umrilo svake nedelje od neuhranjenosti ili srodnih bolesti, kao što je trovanje usled loše higijene.

Kaže da su najmlađi ti koji snose teret krize, a većina mlađih od pet godina stiže prekasno da bi bili spaseni.

– Ova deca umiru pre nego što budu primljeni… Gubimo mnogo ovakvih slučajeva – kaže on.

Za one koji uspeju na vreme, malo je sredstava za pomoć – bolnica trpi ozbiljnu nestašicu hrane i lekova i bori se da čak i zagreje pacijente.

Nema goriva za centralno grejanje, pa dr Sidiki traži od osoblja da seku i sakupljaju osušene grane drveća da bi napravili gorionik na drva.

U porodilištu dr Nurija, redovna isključenja struje su fatalna. Nekoliko prevremeno rođenih beba je umrlo kada su im inkupatori otkazali tokom nestanka struje, kaže ona.

– Tužno je gledati ih kako umiru pred vašim očima – kaže ona.

Ističe da nestanci struje mogu imati potencijalno fatalne implikacije i za pacijente koji su podvrgnuti operaciji.

– Pre neki dan smo bili u operacionoj sali i nestala je struje.Sve je stalo. Potrčala sam da i vikala u pomoć. Neko je imao gorivo u autu i dao nam ga je da pokrenemo agregat – dodaje.

– Svaki put kada bolnica obavi obavlja operaciju, molim ljude da požure. To je veliki stres – navodi.

Većina zdravstvenog osoblja radi bez ikakve plate već duže vreme.

Dr Rahmani, direktor bolnice u provinciji Herat koja je specijalizovana za lečenje pacijenata sa koronavirusom, podelio je za BBC pismo ministarstva zdravlja predvođenog talibani od 30. oktobra u kome se od osoblja traži da nastave da rade bez plate dok se ne obezbede sredstva.

U utorak je dr Rahmani potvrdio da je njegova bolnica sada morala da se zatvori, a pacijente su morali da izvlače na nosilima. Nije jasno šta će sada biti sa njima.

U blizini je još jedna bolnica specijalizovana za lečenje narkomana, koja se takođe bori da zbrine pacijente.

Dr Novruz ističe da je i ova bolnica na ivici zatvaranja zbog manjka osoblja, a da se brine šta će biti sa pacijentima pred zimu ako zatvore ovu ustanovu.

– Za njih nema skloništa. Obično idu i žive na mestima kao što su ona ispod mostava, u ruševinama, na grobljima, u situaciji koja je nepodnošljiva za čoveka – kaže on.

Veliki donatori pomoći, za sada nastoje da zaobiđu talibane, bojeći se da u suprotnom pomoć neće biti iskorišćena za predviđenu svrhu.

Izvor: Nova.rs.

Avganistanski bogataši kupuju dečake – oni su za zabavu, a žene su da rađaju

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

76 Shares
Share via
Copy link