Novi Sad Vesti

Fotograf tužio “Fruškać” zbog Instagram storija, traži 30 objava ili 100.000 dinara

fruskac-lubenice-8
Foto: fruskac.net

Pre dve godine je protiv Udruženja “Fruškać” pokrenut sudski postupak zbog navodnog kršenja autorskih prava nakon deljenja objave Fabrike kreativnosti na Instagram storiju.

Autor sporne fotografije je nakon inicijalnog deljenja koje je bilo dostupno korisnicima 24 časa, uputio opomenu pred utuženje u cilju vansudskog poravnanja u kom su on i njegova advokatica tražili da se objavi 30 objava na profilu “Fruškaća”, a u protivnom su pretili kaznom od 100.000 dinara.

Kako kaže zakonsku predstavnik ovog udruženja Nikola Arežina za 021.rs, nisu hteli da pristanu na ovakvo uslovljavanje, pogotovo zbog toga što nisu ništa sporno uradili.

– Pošto smo mi neprofitno udruženje, mi nemamo nikakve prihode od bilo čega, a najmanje od podeljene fotografije sa druge Instagram stranice. Nismo nikakvu materijalnu korist dobili od te fotografije, niti smo ni na koji način oštetili autora fotografije. Da sam stvarno prekršio, ne bi mi bio problem da platim kaznu, ali nisam. Isto tako, nismo hteli da pristanemo zbog načina na koji su nas kontaktirali – kaže Arežina.

Kako dodaje, tužitelji kao dokaze na sud donose odštampane primerke Instagram storija koji prosto ne bi trebalo da budu relevantni jer je reč o Internetu i njegovom okruženju koje se stalno menja.

– Stranica Fabrika kreativnosti nas je tagovala (označila) na Instagramu i mi smo dobili to obaveštenje da smo tagovani. Mi smo, naravno, tu objavu podelili (šerovali) na naš Instagram stori. Kada se neka objava na taj način podeli na Instagramu, može se automatski ući linkom na originalnu objavu, odnosno u našem slučaju na post (objavu) Fabrike kreativnosti. Mislim da su u Srbiji jako malo upoznati sa digitalnim pravom i da to kod nas nije dobro definisano. Ne zna se ni šta je šer, ni šta je lajk, a imamo samo autorkska prava fotografije – kaže Arežina za 021.rs.

On dodaje i kako je samu Fabriku kreativnosti zvao da pita o čemu se radi i da li su i oni tuženi, ali su mu rekli da ne znaju o čemu je reč i da su mu se izvinili zbog svega.

– Ja sam Fabriku kreativnosti zvao da pitam u čemu je stvar i da li imaju veze sa tim. Ta devojka sa kojom sam razgovarao prati našu stranicu, pa nas je zato i tagovala. Očigledno joj je bilo jako neprijatno što se sve to desilo i izvinjavala mi se – kaže on.

Fruškać je neprofitno udruženje i sve aktivnosti usmerene su na promociju Nacionalnog parka Fruška gora. Iz Udruženja poručuju da oni trpe pritiske u vezi sa ovom tužbom već dve godine i da su zbog sporosti sudova, nerazumevanja materije i gomilanja sudskih troškova prinuđeni da izađu u javnost. Sam predmet se vodi pred Višim sudom u Beogradu.

Izvor: 021.rs

Prave patriote su na Starici i Šodrošu, brane Srbiju od okupatora, a ne od homoseksualaca

Luftika ##

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

50 Shares
Share via
Copy link