Svet

Autorka romana ‘Kako ubiti svog muža’ osuđena za ubistvo muža i preti joj doživotna

ubistvo muza
Nensi Krempton Brofi, FOTO: DAVE KILLEN / TANJUG/AP

Spisateljica ljubavnih romana Nensi Krempton-Brofi (71), autorka eseja „Kako ubiti svog muža“, osuđena je za ubistvo i to svog supruga. Preti joj doživotna robija, a da li će joj sudija odrediti takvu kaznu znaće se 13. juna kada je zakazano izricanje presude.

Porota sačinjena od sedam žena i petorice muškaraca, proglasila je Nensi krivom za ubistvo drugog stepena. Posle dva dana većanja, oni su odlučili da je Nensi pucala i usmrtila supruga Danijela Brofija (63).

Brofi, inače profesionalni kuvar, umro je 2. juna 2018. kada je upucan na putu do posla.

Fotografije i snimci iz sudnice svedoče da Nensi nije imala nikakvu posebnu reakciju kada je saopšteno da je proglašena krivom za smrt muža na suđenju u Portlandu, a tim njenih advokata je najavio da će podneti žalbu na presudu.

Pištolj kao dokaz i kao inspiracija

Prema rečima tužitelja, Nensi je muža usmrtila zbog novčanih problema i njegove polise životnog osiguranja. Ali, ona tvrdi da to nije istina i ne samo da nije imala motiva da ubije muža, nego i da su finansijski mogli da pokriju sve troškove njegovim penzionim fondom.

Jedan od dokaza je i to što je spisateljica posedovala pištolj identičan onom koji je korišćen za ubistvo njenog muža a sigurnosne kamere su je zabeležile na putu do kulinarskog instituta gde je kobnog dana išao njen muž. Policija nikada nije pronašla oružje kojim je zločin počinjen.

Tokom svedočenja ona je rekla da je slučajno bila u blizini radnog mesta njenog muža kao i da je pištolj kupila samo zato što joj je trebao zbog pisanja. Imače, Nensi se i proslavila po serijalu knjiga u kojima detaljno opisuje kako da ubijete muža a da ne budete uhvaćeni.

Knjige međutim, nisu bile sastavni deo sudskog procesa jer ih je objavila 2011. i od tada nije pisala o tome.

Od spisateljke bujne mašte do osuđenog ubice

Krempton-Brofi je nekada bila plodan romanopisac, objavila je knjige Pogrešan ljubavnik i Pogrešan muž, a 2011, napisala je esej Kako ubiti svog muža za blog See Jane Publish.

„Kao pisac jednog romantičnog, neizvesnog vremena, provodim mnogo vremena razmišljajući o ubistvu i, posledično, o policijskom postupku. Na kraju krajeva, ako bi ubistvo trebalo da me oslobodi, sigurno ne želim da provedem vreme u zatvoru. Lakše je želeti da neki ljudi budu mrtvi nego ih stvarno ubiti. Ali ono što znam o ubistvu je da svako od nas ima to u sebi kada je dovoljno podstaknut“, napisala je u eseju.

Krempton-Brofi je 3. juna na Fejsbuku podelila vest o ubistvu svog muža: „Za moje prijatelje i porodicu na Fejsbuku, imam tužne vesti. Moj muž i najbolji prijatelj, kuvar Dan Brofi je ubijen juče ujutro. Za one od vas koji su mi bliski i smatraju da je ovo zaslužilo telefonski poziv, u pravu ste, ali ja se trenutno borim da sve shvatim“.

Par je bio u braku 26 godina.

Tužioci kažu da je nekoliko dana nakon ubistva osumnjičena tražila od detektiva koji rade na slučaju pismo u kojem se navodi da ona nije osumnjičena, kako bi ga mogla da od osiguravajuće kompanije uzme 40.000 dolara.

Istražitelji su u početku otkrili da je mogla da prikupi više od 350.000 dolara vrednih polisa životnog osiguranja nakon smrti svog muža.

Godine 2020, kada je otpečaćeno više dokumenata u slučaju, tužioci su izjavili da je par bio pod finansijskim pritiskom i da je gospođa Krempton-Brofi mogla da zaradi 1,5 miliona dolara od muževljeve smrti.

Nakon pucnjave, osumnjičena je policiji predala pištolj koji je odgovarao izgledu oružja korišćenog u ubistvu, ali se prvobitno smatralo da nije upotrebljen.

Vlasti tvrde da je pre ubistva Krempton-Brofijeva kupila zamenski klizač i cev na Ibeju, i da je te delove stavila na oružje pre nego što je pucala na svog muža, da bi ponovo sastavila pištolj sa originalnim delovima.

Policija kaže da nikada nije pronašla delove pištolja za koje veruje da su korišćeni u pucnjavi.

„Nensi Brofi je planirala i izvela ono što je verovala da je savršeno ubistvo. Ubistvo za koje je verovala da će je osloboditi stege finansijskog očaja i ući u život finansijske sigurnosti i avanture“, naveo je Rod Anderhil, tadašnji okružni tužilac, u sudskim podnescima iz 2020.

Izvor: Blic, RTS, fictiondb.com

Vranjanka tokom suđenja izbola ženu koja ju je tužila za telesne povrede

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

16 Shares
Share via
Copy link