Srbija

Austrijske kobre u spektakularnoj akciji uhapsile Bojana J. (43) osumnjičenog za ubistvo vlasnika menjačnice

kobre
Foto: MUP Austrije / Ustupljene fotografije

Vlasnik poznatog restorana u Novom Sadu, Bojan Jovičić (43) osumnjičen je da je zverski nožem ubio vlasnika menjačnice Jovana Janićijevića (47), u Novom Sadu 24. januara, uhapšen je na granici Nemačke i Austrije i određen mu je ekstradicioni pritvor.

On je posle zločina pobegao u Nemačku, saznaje Blic.

Kada je srpska policija nekoliko dana nakon zločina raspisala međunarodnu poternicu za njim, sumnjajući da se Jovičić prema operativnim podacima nalazi u Nemačkoj, obavestili su svoje kolege u toj zemlji koji su se dali u potragu za automobilom sa, kako se pretpostavlja, srpskim tablicama i osumnjičenim za ubistvo.

Dramatična potera u Salcburgu

Nemačka policija je ubrzo ušla u trag Jovičiću, što je on saznao i uputio se iz Nemačke u Austriju. Nemačka policija obavestila je svoje kolege u Austriji da je Jovičić prešao granicu. Odatle su se u poteru pored redovne policije uključile i Kobre, pripadnici specijalne jedinice austrijske policije budući da je begunac u poternici okarakterisan kao „potencijalno opasan i naoružan“.

Detaljnim pregledom nadzornih kamera od nemačke granice trag je austrijsku policiju naveo na zaključak da je Jovičić stigao do Salcburga, ali da odande nije izašao. Tako je krenula dramatična potera po gradu.

Jovičićev auto je primećen na parkingu jednog hotela te je policija tajno napravila „sigurnosni prsten“ oko tog objekta u slučaju da osumnjičeni pokuša da pobegne, a onda su na scenu stupile Kobre. Munjevitom akcijom razvalile su vrata sobe u kojoj je boravio i uhapsili Jovičića.

– Osumnjičeni je uhapšen u jednom manjem hotelu u salcburškom naselju Elizabet Forštad (Elisabeth Vorstadt). Nakon provere utvrđeno je da se osumnjičeni prijavio u taj objekat te da se u trenutku kada je policija stigla nalazio u svojoj sobi. Policija je osigurala objekat a specijalne jedinice Kobre razvalile su vrata i uhapsile osumnjičenog koji nije pružao otpor prilikom hapšenja – navode austrijske vlasti.

One navode da je osumnjičeni po nalogu salcburškog javnog tužilaštva prebačen u zatvor te da će, u saradnji sa srpskom policijom koju su obavestili o hapšenju begunca, sprovesti dalju istragu.

Pomenuti portal nezvanično saznaje da je neko dojavio Jovičiću da je za njim raspisana međunarodna poternica te da je zbog toga hteo da promeni mesto skrivanja iz Nemačke u Austriju.

bojan j
Foto: Facebook/privatna arhiva

Podsetimo, tim povodom oglasilo se i Više javno tužilaštvo u Novom Sadu čiji nadležni kažu da su doneli naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog, zbog sumnje da je izvršio krivično delo teško ubistvo, kažnjivo Krivičnim zakonikom Republike Srbije članom 114, stav 1 tačka 1, kaznom zatvora u trajanju od najmanje 10 godina ili doživotnim zatvorom.

– U toku do sada preduzetih radnji i mera, u saradnji sa Policijskom upravom u Novom Sadu, na osnovu zahteva ili naredbi javnog tužilaštva izvršen je uviđaj lica mesta, izuzeti su tragovi sa lica mesta, oduzeti su određeni predmeti, uzeta su obaveštenja od više lica na okolnost njihovih saznanja, te su donete naredbe za veštačenja izuzetih tragova. Nakon utvrđivanja identiteta osumnjičenog, na osnovu predloga javnog tužilaštva doneto je rešenje o određivanju pritvora iz svih zakonskih razloga – kažu u novosadskom Višem javnom tužilaštvu.

Dodaju da je Jovičić u saradnji sa Policijskom upravom u Novom Sadu, Upravom kriminalističke policije – Službom za borbu protiv organizovanog kriminala i policijskim organima SR Nemačke, lociran u inostranstvu gde je lišen slobode po raspisanoj međunarodnoj poternici Višeg suda u Novom Sadu.

– Više javno tužilaštvo u Novom Sadu će hitno i detaljno preduzeti sve dokazne radnje u toku vođenja istrage povodom ovog događaja, nakon čega će doneti dalje procesne odluke u skladu sa zakonom, o kojima će javnost biti blagovremeno obaveštena. Sumnja se da je on, 24. januara, u Novom Sadu, oštrim predmetom, usmrtio četrdesetsedmogodišnjeg muškarca, čije je telo pronađeno na parkingu, u Ulici Nova 34. B. J. je određen ekstradicioni pritvor – kažu u Višem javnom tužilaštvu.

Izvor: Blic.rs

Vlasnik poznatog novosadskog restorana osumnjičen za ubistvo „pao“ na granici Austrije i Nemačke

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

174 Shares
174 Shares
Share via
Copy link