Uncategorized

Austrija obustavila izgradnju autoputa kod Beča zbog očuvanja prirode

austrija autoput

Imajući na umu dugoročno očuvanje životne sredine, austrijska ministarka za zaštitu klime i životne sredine Leonore Gewessler otkazala je velik projekat izgradnje autoputa u blizini Beča.

Ministarka je u sredu objavila da se projekat vredan gotovo dve milijarde evra neće realizovati, a neće se sprovesti ni plan o gradnji drugog autoputa u Donjoj Austriji.

Njene su odluke donesene nakon “klimatske provere” projekata izgradnje državnih puteva, koje je ministarka donela prošle godine da bi procenila koliki ekonomski uticaj i korist takvi projekti imaju za okolinu.

– Ne želim da za 20 godina kažemo: bacili smo milijarde sredstava poreznih obveznika i zabetonirali svoju budućnost – rekla je Gewessler.

Gotovo polovina od planiranih 19 kilometara autoputa koji se trebalo graditi severno od Beča prolazila bi ispod rezervata prirode, kao tunel.

Iskustvo pokazuje da izgradnja novih puteva za rezultat ima veći saobraćajni promet, rekla je ministarka, koja je takođe odgovorna za mobilnost. Ugljen-dioksid u atmosferu ne odlazi samo putem vozila već i kroz građevinske radove.

Bečki gradonačelnik Michael Ludwig oštro je kritikovao ministarkinu odluku, kazavši da je to “udar na kvalitet života ljudi”.

Austrija uvela godišnju kartu za javni prevoz, za 3 € dnevno se voziš koliko hoćeš

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

456 Shares
456 Shares
Share via
Copy link