Magazin Srbija

“Osetio sam grčenje u telu, počeo sam da gubim orijentaciju, nisam kriv”, kaže vozač audija smrti

saobracajna-nesreca-u-nisu-patika
Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Nisam kriv za nesreću… Tog dana sam krenuo iz pravca Durlana ka Trošarini, po drugaricu Ivu, zatim ka Mokranjčevoj, po drugaricu Lasnu, vozio sam po propisima najnormalnije…

Nakon toga uputili smo se ka Bulevaru Nemanjića, išao sam ka Stop Šopu… Kada smo ušli u kružni tok, video sam jedno vozilo ispred sebe i počeo njegovo obilaženje. Kad smo bili jedan pored drugog, ili malo iza, učinilo mi se kao da se vozilo trgnulo ka meni, kao da će me udariti.

Uplašio sam se, bio sam u šoku, sa obe ruke sam stisnuo volan i spustio glavu, moguće je da sam tada dodao gas da bih izbegao nezgodu, osetio sam grčenje u vratu i mišićima u telu, počeo sam da gubim orijentaciju u prostoru…

Zatim sam osetio kao neki šum u ušima i predmeti su počeli da beže pred očima.

Sledeće čega se sećam je da sam izašao iz vozila jer mi je bio potreban vazduh da bih se povratio – ovako se danas pred Osnovnim sudom u Nišu branio Beograđanin Nemanja Stamenković (19) optužen da je 4. januara ove godine na Bulevaru Medijana, vozilom “audi A6 Qatro” izazvao tešku saobraćajnu nesreću u kojoj su stradali dvanaestogodišnji Andrej Prenkljušaj i Dejan Ilić (48).

– Stamenković se tereti da je oko 20.30 sati vozeći brzinom ne manjom od 131 km/h, deonicom gde ja maksimalno dozvoljeno 60 km/h, sišao s kolovoza, pa je zadnjim bočnim delom vozila udario maloletnika, nabacio ga na haubu a zatim ga odbacio preko ograde JKP “Naisus”.

Zatim je nastavio kretanje, pa je na istovetan način udario četrdesetosmogodišnjaka, takođe ga nabacio na vozilo nakon čega je on velikom silinom udario u asfalt. Produžio je dok se nije vratio na kolovoz – navelo je tužilaštvo.

saobracajna-nesreca-u-nisu
Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Nemanja je naglasio da se ne seća koliko je to stanje trajalo.

– Sledeće čega se sećam je da sam sedeo i plakao, čuo sam nekoga da je rekao da je došlo do nesreće – kazao je optuženi.

Odgovarajući na pitanje tužioca Vladimira Stanojevića, Nemanja je potvrdio da ima položen vozački ispit za C i B kategoriju, da je znao za ograničenje brzine na tom delu puta, te da ranije nije imao saobraćajne nezgode.

Međutim, i pored njegovog insistiranja, nije uspeo da objasni koje je marke i koje boje je bilo vozilo koje ga je navodno omelo u vožnji.

– Ne sećam se toga, ne znam kako sam se našao na trotoaru, ne sećam se da sam nešto video, bio je mrak – ponavljao je Stamenković.

On je izrazio saučešće porodicama preminulih i zatražio oproštaj.

Na pitanje sudije Gordane Petrović, da li su mu se i ranije dešavali takvi poremećaji svesti, Stamenković je odgovorio negativno.

– Samo sam ponekad imao grčenje u vratu, ali isključivo prilikom podizanja nekog tereta – rekao je optuženi vozač.

Njegov branilac, advokat Saša Knežević predložio je da se sasluša veštak neuropsihijatar koji bi se izjasnio o Stamenkovićevom stanju svesti u vreme nesreće.

– Takva stanja su poznata u nauci, spremni smo da angažujemo i stručnog savetnika kako bismo to dokazali – rekao je Knežević.

Tokom današnjeg glavnog pretresa svedočio je i čudom preživeli Nišlija, Dragan Ognjanović, prijatelj pokojnog Dejana Ilića.

– Šetao sam sa prijateljem kada sam čuo udarac i video auto koji “leti” ka nama. Instinktivno sam se bacio na ogradu JKP “Naisus” i očekivao udarac.

Kada sam ustao, pogledom sam potražio Dejana, nigde ga nije bilo. Video sam crno vozilo na stotinak metara od mene, i na kolovozu telo.

Shvatio sam da je to Dejan, klekao pored njega da bih video da li daje znake života.

Mahao sam nadolazećim vozilima da ga ne bi pregazili, molio da mi daju nešto da mu stavim pod glavu da ne bi ležao u vodi…

Došla je policija i Hitna pomoć, pitao sam ih da li je živ, nisu mi odgovarali, ali ja sam već bio sumnjičav da će preživeti.

Policajci su me pozvali da dođem do ograde i pitali da li je sa nama u šetnji bio još neko, tek tada sam video telo iza ograde, bio sam zaprepašćen, tek sam kasnije saznao da je to Andrej.

Optuženog nisam video na mestu nesreće, samo njegovo vozilo i otvorena vrata na mestu suvozača – posvedočio je očevidac nesreće.

Tužilaštvo je zatražilo da se Nemanji izrekne maksimalna kazna u trajanju od osam godina zatvora, čemu se usprotivio punomoćnik porodice pokojnog dečaka, advokat Bratislav Stojanović.

Kazao je da je izneo primedbe na nalaz saobraćajnog veštaka zbog njegovih navoda da se Stamenković kretao brzinom od najmanje 131 km/h.

– Ovo je presedan, u 21. veku, kada je veštak raspolagao mogućnošću simulacije saobraćajne nezgode i kompletnom uviđajnom dokumentacijom, mogao je da utvrdi maksimalnu brzinu.

Mi smo angažovali veštaka koji je primenom ovih metoda utvrdio da se vozilo kretalo najvišom brzinom od 152 km/h.

To je veoma bitno, jer je Zakonom o bezbednosti saobraćaja propisano da se radi o nasilničkoj vožnji kada je prekoračena brzina za 90 km/h.

To je osnov da tužilaštvo odredi novu pravnu kvalifikaciju, jer se radi o krivičnom delu za koje je maksimalno zaprećena kazna dvanaest a ne osam godina – rekao je Stojanović.

Andrejeva majka Aleksandra Kostadinović saglasila se sa njim da bi samo to bila odgovarajuća kazna.

– Za dvostruko ubistvo, jer je za mene to, očekujem maksimalnu kaznu, treba da bude više od osam godina, idemo na 12…

Po meni je i to premalo, jer će on uz dobro vladanje izaći i ranije, ali šta je tu je..

Takvo je naše zakonodavstvo, ne mogu ja lično da budem zadovoljna tom kaznom jer mi deteta nema – kazala je ova Nišlijka.

Nastavak suđenja zakazan je za 5. april kada će biti saslušan saobraćajni veštak Dejan Bogićević i maloletnice koje su bile sa Nemanjom kada je došlo do nesreće, prenosi Telegraf.

Današnje suđenje održano je uz velike mere obezbeđenja, ispred sudnice je uz sudsku stražu bila i policija, a svako ko je ušao je pretresen.

Osim Aleksandre Kostadinović, prisustvovala je i porodica pokojnog Dejana Ilića kao i veliki broj Nišlija koji su došli da im pruže podršku.

Protesti u Nišu: Traži se maksimalna kazna za “maminog sina” koji je vozio audi smrti (VIDEO)

Avatar

Tamara Gočmanac

Mnogo glasno šapuće. Ego-tripuje, nasmeje, rasplače. Voli kišu i sneg. I životinje. Redovno je ispuštali na glavu kad je bila mala, pa je, zahvaljujući tome, postala mnogo lepa, pametna i bloger.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


121 Shares
121 Shares
Share via
Copy link