Magazin Svet

Među dokaznim materijalom za planirani atentat na ruskog novinara i 3 primerka igre „Sims“

Foto: FSB / vice.com

Ruska bezbednosna služba FSB, koja je naslednik nekadašnjeg KGB-a, sprovela je raciju, u kojoj su uhapšene osobe koje su navodno planirale ubistvo poznatog ruskog novinara i voditelja Vladimira Solovjova.

Grupa „neonacista“ planirala je da ubije Solovjova po naređenju ukrajinskih službi bezbednosti, navodi se u saopštenju FSB, prenosi Moscow Times.

Uhapšeni muškarci ruski državljani

Inače, kako je saopštila ruska bezbednosna služba, uhapšeni muškarci su ruski državljani. Ruski istražni komitet je kasnije saopštio da su šestorica muškaraca navodno planirala da dignu u vazduh Solovjevljev automobil.

Tim povodom javnosti se u ponedeljak (25. april) obratio i ruski predsednik Vladimir Putin.

–  Jutros je Federalna služba bezbednosti (FSB) osujetila aktivnosti terorističke grupe, koja je planirala napad i ubistvo jednog od najpoznatijih ruskih novinara – izjavio je Putin za TASS, a prenosi Moscow times.

Foto: FSB/RF/Tass

Usledio je i post Vjačeslava Volodina, predsedavajućeg Donjeg doma ruske Dume, na društvenoj mreži Telegram, koji je hapšenje nazvao još jednim dokazom koje opravdava „specijalnu rusku vojnu operaciju“ u Ukrajini.

Foto: Screenshot

On je napisao da su akcijom bezbednostih službi sprečeni atentati na novinare Vladimira Solovjova, Margaritu Simonjan, Dmitrija Kiseljova, Jevgenija Popova, Olgu Skabejevu i Tigrana Keosajana.

Kako Volodin u svom postu navodi „nakon što je pokrenuo rat protiv sopstvenog naroda, Kijev je prešao na terorističke napade na civile u drugim zemljama. Do toga vodi podrška neonacističkoj ideologiji.“ Nazvao je Ukrajinu terorističkom državom, i pozvao ukrajinskog predsednika Zelenskog na odgovornost.

Pomenuti Solovjov, novinar na koga je navodno planiran atentat, poznat je kao vatreni pristalica ruske invazije na Ukrajinu. On je otišao toliko daleko da je Zelenskog u emisiji optužio za atentat, zbog kompleksa jer nije dobio posao na ruskoj državnoj televiziji Rosija 1.

Mora se zaključiti da je motiv koji je Solovjov naveo kao razlog za atentat u najmanju ruku bizaran.

Da li je u pitanju nevešto organizovana zavera?

Novinar BBC-ja Fransis Skar, koji prati istinitost izveštavanja ruske državne televizije, objavio je na svom tviter profilu fotografije FSB-a, koje su načinjene u vreme racije.

Kod uhapšenih muškaraca pronađeni su lažni ukrajinski pasoši, ilegalna droga i neonacistička obeležja i literatura.

Čitava priča dobija interesantan obrt sa sledećom fotografijom, na kojoj se kao dokazi, pored očiglednih nacističkih simbola nalaze i tri primerka kompjuterske igre „Sims“!

Foto: Francis Scarr Twitter / FSB

Ovo je pokrenulo debatu na društvenim mrežama da su ruske bezbednosne službe nevešto organizovale „ukrajinsku neonacističku zaveru“ za ubistvo ruskog novinara.

Primerci kompjuterske igre „Sims“ postali povod šale na društvenim mrežama

Čudan detalj na fotografiji dokaznog materijala pokrenuo je spekulacije i podsmehe da su agenti koji su podmetali dokaze, nekako pomešali tri SIM kartice za mobilni telefon za video igricu „Sims 3“, piše portal Vice.

Pomenuti Frensis Skar, našalio se: „Ko je znao da su oni toliko zaljubljeni u Sims 3?“

Eliot Higins, osnivač holandske Billingcat-a, holandske istražne agencije, koja se bavi proveravanjem činjenica, izjavio je: „Iskreno verujem da je ovo glupi oficir FSB-a kome je rečeno da uzme 3 SIM kartice“, prenosi Vice.

Da li je ovo hapšenje rezultat ruske propagande, gde je reč o neuspelom pokušaju podmetanja dokaza, ili se radi o stvarnom pokušaju atentata, još uvek nije utvrđeno.

Podsetimo, jedan od razloga ruske agresije na Ukrajinu je i tvrdnja Vladimira Putina da želi da „denacifikuje“ ovu zemlju.

Hrast koji je pre 198 godina zasadio ruski pisac Turgenjev ispao iz trke za Drvo godine

Izvori: Vice, Moscow Times, Tass

OGLAS

34 Shares
Share via
Copy link