Dogadjaji Tribine

“Art Exclusive” sa Dejanom Nenadovim

Ciklus predstavljanja autora i njihovih dela, pod nazivom “Art Exclusive”, koji je osmislio i pripremio poznati grafičar i dizajner Doru Bosiok nastavlja se u četvrtak, 21. aprila u 19 časova u klubu „Tribina mladih“ predstavljanjem Dejana Nenadova.

Nakon susreta sa Branislavom Banetom Kercem i Zoranom Janjetovim, publici će se predstaviti Dejan Nenadov, uspešan strip-crtač, koji dugi niz godina živi i stvara van granica naše zemlje. Dejan Nenadov je rođen 28. oktobra 1966. u Novom Sadu. Završio je srednju školu za dizajn “Bogdan Šuput” u Novom Sadu, a diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na odseku za Slikarstvo. Posle diplomiranja, upisao je specijalizaciju na slikarskom odseku  Akademije Lepih Umetnosti u Oslu, Norveška.

Njegova sklonost za strip i likovnu umetnost ispoljila se veoma rano. Svoje prve stripove objavio je još kao srednjoškolac i to u najprestižnijim domaćim strip-magazinima tog vremena, kao što su Yu Strip magazin i Stripoteka. Neki od tih radova bili su objavljeni i u inostranstvu. Dobitnik je više značajnih nagrada i priznanja: od onih namenjenih najboljem mladom strip-autoru, do prestižne Nagrade za najbolji savremeni strip magazina Vidici. Dobitnik je i plakete Zlatno pero Beograda, na Međunarodnom bijenalu ilustracije. Posle objavljivanja  njegovog prvog autorskog albuma  “Elazar”, koji se sastoji od pet povezanih priča, kritičari su ga svrstali među najznačajnije nacionalne strip-autore. Njegovi stripovi su okarakterisani kao “intelektualni” i kao spoj stripa i literature, što mu je donelo i nagradu “Zaharije Orfelin”, za doprinos spajanju ova dva medija. Njegov ritmičan crtež, istovremeno razigran, ali i pun referenci iz kulture, čini njegov grafički izraz osobenim i  snažnim. Ubrzo posle napuštanja zemlje 1991. godine, gotovo pune  dve decenije se nije aktivno bavio stripom, posvećujući se slikarstvu. Na poziv da nastavi serijal Arcanes, za francuskog izdavača Delcourt Editions, 2007. godine se uspešno vraća radu na stripu.  Za poslednjih devet godina je uradio jedanaest knjiga (dvanaestu upravo privodi kraju), u okviru četiri zasebna serijala. Kaže da ga je povratak staroj ljubavi – stripu osvežio, i da ga još uvek veoma raduje.

Susreti sa autorima u okviru ciklusa „Art Exclusive“ se održavaju jedanput mesečno, a medijator je Doru Bosiok. Ulaz je besplatan.

Najavu baleta “Romeo i Julija” potražite ovde.

 

Ivana Vukovac

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link