Magazin

„Profesor je drugarici zavukao prste ispod čarape“ Nastavak skandaloznih ispovesti sa Arhitektonskog

seksualni-predator-silovanje
Foto: Shutterstock

Studenti Arhitektonskog fakulteta su predavača osim za seksualno uznemiravanje devojaka optužili i za pretnje jednom kolegi da će mu razbiti glavu o vrata

Skandal danima trese Arhitektonski fakultet u Beogradu zbog anonimnih svedočenja studenata, koji na Instagram nalogu anketa_arh.bg pišu o seksualnom uznemiravanju od najmanje četvorice predavača (imena poznata redakciji).

Zbog toga je, kako je dekan Vladimir Lojanica rekao, doneta odluka da profesor koji je najviše optuživan bude isključen iz svih predispitnih i ispitnih obaveza, koje će umesto njega obavljati komisija. Taj potez rukovodstva nije umirio gnevne studente.

Oni su nastavili da objavljuju svoje ispovesti…

– Što se tiče neprimerenih izjava, fazona, toga je bilo svako malo, ali valjda kako smo klinci još uvek to ne registrujemo kao nešto što treba prijaviti. Kažeš „bože me sačuvaj“ u sebi, „kakva budala“ i čekaš kraj vežbi. Nakon što dočekah jednom prilikom kraj vežbi, svi su krenuli da izlaze. Uputila sam se ka čuvenom (ime poznato redakciji) ne bih li ga pitala oko predaje kolokvijuma. Neću biti tu, imam operaciju, da li mogu ranije ili kasnije da predam… Pre nego što sam rekla išta više sem „Izvinite“, usledio je šamar.

Da se razumemo, nije tu bila odvaljena vilica, ali me nije baš ni pomazio. Zbunjena skroz, skamenila sam se, nisam znala kako da odreagujem.

On se nasmejao i rekao: „Kaži šta treba?“ Ja, jelte, kao tek došla na fakultet, nisam ništa rekla, nisam znala šta da kažem, samo sam postavila svoje pitanje, dobila odgovor i izašla iz sale u šoku – napisala je jedna studentkinja, dok je druga dodala:

– Prisustvovala sam situaciji u kojoj je profesor (ime i poznato redakciji), tadašnji docent, s leđa prišao koleginici koja je nosila mrežaste čarape i zavukao joj prste ispod njih. Takođe, čula sam da je istu stvar uradio drugoj osobi kada su joj bile farmerke pocepane na butinama. Poznajem osobu kojoj je slao poruke neprimerenog sadržaja na Instagramu.

Kada sam pohađala nastavu u toj sali, osećala sam kao da je potrebno da na vežbama držim gard i ne ponašam se opušteno kako ne bih dala povoda profesoru da to iskoristi na bilo koji način, kako on to i ume. Uprkos tome, doživela sam odmeravanje od glave do pete nekoliko puta.

Studenti kabinet predatora zovu je*arnik

U jednom svedočenju na Instagramu studentkinja je napisala:

– Jednom prilikom sam svedočila kako je jednoj devojci rekao nešto kao da bi je izveo u neki bioskop, mislim da je u pitanju bila „Zvezda“ (zapravo „Partizan“, prim. aut), jer je to jedini bioskop u kom su se prikazivali pornići… Zna se, po faksu kola priča da im je kabinet takozvani je*arnik. Mislim da to govori dosta o situacijama.

Sudeći prema tvrdnjama studenata, jedan od tih predavača na Arhitektonskom nije se neprimereno ophodio samo prema devojkama nego i prema muškarcima.

– Pored svih ovih priča o neprimerenom ponašanju prema devojkama, postoji i druga strana o njegovom ponašanju prema muškarcima. Ne tako vulgarnom, ali veoma destruktivnom. Jedan od primera je kada sam na prvoj godini čekao red za konsultacije kod (ime poznato redakciji). On je tu prolazio, prišao je kolegi koji je bio naslonjen na ivicu štoka vrata, uhvatio ga za glavu i rekao: „Kako bi ti se glava rascvetala kad bih je lupio o ovu ivicu.“

Nisu ovo prve žrtve na fakultetima

Podsetimo, i Fakultet dramskih umetnosti je pokrenuo platformu protiv nasilja, na koju je od 21. januara do 17. februara stiglo 12 prijava protiv šest zaposlenih.

Prema pisanju medija, studenti arhitekture su besni zbog, kako kažu, sramne reakcije fakulteta i izjava da zaposleni u ovoj ustanovi nisu znali šta se dešava na fakultetu, te i da su saznali tek 4. juna preko društvenih mreža.

– Kako ih nije sramota, većina zaposlenih je znala za te priče! Nekoliko studentkinja je već pokušalo da prijavi profesora, ali su neslavno završile, pa je to upravo razlog zašto je ovako isplivalo u javnost – kaže za Kurir jedna studentkinja.

Prvo istraživanje u Novom Sadu

Trećina studenata doživela uznemiravanje

Prvo istraživanje na temu seksualnog uznemiravanja i ucenjivanja među studentima i zaposlenima sprovedeno je na Filozofskom fakultetu i Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu.

Prema dobijenim podacima, 30 odsto studenata imalo je iskustvo jednog oblika uznemiravanja i ucenjivanja, dok je tome bilo izloženo oko 10 odsto zaposlenih u ovim ustanovama.

Projekat „Bezbednost i poverenje za sve: percepcija problema seksualnog uznemiravanja i ucenjivanja među studentima i zaposlenima“ sproveden je ove godine.

Učestvovalo je oko 1.150 studenata i 220 zaposlenih.

– Ispitivali smo šest oblika uznemiravanja: verbalno, gde spadaju opaske, predlozi, seksualne aluzije… Onda neverbalno, koje se ogleda u pogledima, pokretima, simuliranju radnji. Tu je zatim fizičko uznemiravanje: neprimereni dodiri, uspostavljanje neželjenog fizičkog kontakta, zatim seksualno ucenjivanje, uznemiravanje preko infomacionih tehnologija, i poslednji oblik proganjanje – rekla je za Juronjuz učesnica na projektu doc. dr Bojana Bodroža s Filozofskog fakulteta.

Novinari su juče pokušali da stupe u kontakt s profesorom koji je u objavama najviše optuživan za seksualno uznemiravanje, ali on nije odgovorio ni na svoj zvanični mejl na fakultetu, ni na telefonske pozive na brojeve koji su im bili dostupni.

Andrej Josifovski Pijanista optužen za uznemiravanje studentkinja na Arhitektonskom fakultetu

OGLAS

234 Shares
234 Shares
Share via
Copy link