Dogadjaji Manifestacije Novi Sad

Argentinski Tango Jazz Qartet na Novosadskom muzičkom letu

Tango Jazz Qartet iz Argentine nastupa u petak 12. avgusta od 21 sat u Vrtu Srednjoškolskog doma (Nikolajevska 1) u okviru manifestacije Novosadsko muzičko leto. U slučaju lošeg vremena koncert će se održati u Sinagogi, a karta je 500 dinara.

Bend kombinuje melodijske i ritmičke obrasce tanga s harmonijom i improvizacijama džeza. „Rezultat takvog spoja je osnova naše muzike“, objašnjava vođa kvarteta Gustavo Firmenih. Svirajući najpre širom Argentine i stičući brojne ljubitelje, Kvartet „Tango Jazz“ od 2011. godine osvaja i evropsku muzičku scenu, do sada nastupajući u Nemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Španiji, Austriji i Češkoj. Godine 2014. kvartet je imao veliku svetsku turneju, koja je trajala gotovo dva meseca. Muzičko putovanje ova četiri muzičara započelo je tada u Sjedinjenim Američkim Državama, pa se dalje kretalo po evropskim zemaljama sve do Rusije i Sibira, a završeno je nastupom u Kini.

„Ovo je prvi put da sam čuo neverovatnu fuziju džeza i tanga koja ima smisla i zvuči savršeno“, izjavio je Rišar Galijano – ugledni francuski harmonikaš, dodajući još i to da su „uplitanje bubnjeva u tango, kao i način na koji su melodije tretirane – s puno obzira i poštovanja, ostavili na njega najveći utisak.
Do danas, kvartet je objavio tri kompakt-diska. Prvi je ostvaren upravo u saradnji s Galijanom i promovisan međunarodnim turnejama, koje je podržalo Ministarstvo kulture i spoljnih poslova Argentine, prepoznajući ih kao projekat od izuzetnog umetničkog i kulturnog značaja.

Sve je počelo kada je Gustavo Firmenih oživeo plesne večeri uz učešće tango orkestara i džez bendova, po kojima je Buenos Ajres nekada bio čuven, nazivajući ih „Típica y jazz ”. U svom bavljenju džezom i tangom, koji imaju dosta sličnosti, Gustavo je otkrio i jedan aspekt koji čini razliku između ova dva žanra – improvizaciju. Zbog toga je i 2000. godine započeo traganje za načinima da uspešno spoji ova dva muzička stila. Više godina je teorijski i praktično izučavao tango: svirao je u različitim kamernim formacijama s iskusnim muzičarima, učeći od njih o tajnama tanga. Godine 2005. osniva Kvartet „Tango Jazz”. Tokom naredne dve godine muzičari su se često smenjivali u ansamblu da bi 2007. bila stvorena konačna, pa i današnja, formacija kvareta, koja nailazi na fantastične reakcije kod publike i stručne kritike.

Naredni koncert Novosadskog muzičkog leta donosi nastup Trija Remi Panossian iz Francuske u ponedeljak 15. avgusta.

Još dešavanja potražite ovde

 

Avatar

Ivana Vukovac

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link