Magazin

Osnovna škola postavila automate sa kafom, energetskim pićima i bananicom od 50 dinara

Roditelji učenika OŠ “Sveti Sava” iz Nove Pazove ogorčeni su i besni jer je u hodniku škole, bez njihovog znanja, postavljen automat iz kog deca mogu da kupe kafu, energetska pića, čaj, slatkiše i grickalice.

Za mišljenje ih niko nije pitao i oni smatraju da iako deca svu tu “nezdravu hranu” mogu da kupe čim iskorače iz škole, nema logike da im to nudi i škola i to na izvol’te. Pri tom, cene su vrlo paprene, pa tako jedna krem bananica košta čak 50 dinara.

“Moj sin pohađa šesti razred i rekao mi je za taj automat. Kaže da guta lovu i ne vraća kusur. i da jedna bananica košta čak 50 dinara. Meni se kao roditelju ne dopada što nas škola o tome nije obavestila, a potom i prodaja tih energetskih napitaka deci. Žaliću se i tražiti da se to skloni, izjavila je za medije Miroslava B., dodajući:

“Sin mi kaže da sve devojčice na odmoru piju kafu. Klincima je to zanimljivo i tako im se izvlači novac.”

Veljko Đ. čije unuke pohađaju ovu školu kaže: “To su deca, osnovna škola, ajde da je fakultet. Šta je sledeće, marihuana? Svašta se radi, ko zna ko je to tu postavio, verovatno je neki privatni biznis u pitanju”.

Ministar prosvete Mladen Šarčević ovo vidi kao samovolju direktora i čist biznis, međutim u ovom slučaju nije nadležno Ministarstvo prosvete već Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, pa samim tim i ne može ništa da preduzme kako bi odgovorni snosili posledice.

On je objasnio da Vojvodina ima autonomiju u obrazovanju i da imaju svoje sekretare, kao i da je za ovaj slučaj nadležna njihova pokrajinska inspekcija.

Direktor škole Strahinja Blagojević nije se još uvek “izjasnio” budući da je kako kažu u školi “prezauzet sastancima”. Međutim, nije samo direktor taj koji bi trebalo da se izjasni već i školski odbor jer tamo sede i predstavnici roditelja, zaposlenih i lokalne uprave. Ukoliko je školski odbor “čist”, onda bi bilo dobro da pokrene odgovornost protiv direktora i dovede inspekciju.

Nutricionisti napominju da godinama traje kamapanja da se udalje svi prodavci brze, nezdrave hrane koji posluju u blizini škola da bi se koliko toliko zaštitilo zdravlje dece, a u slučaju OŠ “Sveti Sava” škola sama nudi kafu, energetske napitke pune šećera, kofeina i leka taurina koji spada u antidepresive, plus grickalice i slatkiši što sve zajedno izaziva gojaznost, dijabetes tipa 2, psihičku zavisnost.

U komentarima na vest ljudi pišu “Možeš misliti, pa imaju kioske brze hrane svuda oko škole. Plus kladionice i kockarnice”.

Ili

“Ako ga je roditelj naučio da ne pije kafu u desetoj godini života i energetske napitke, dete neće ni prići automatu”

Iako je ovo što pišu istina, da li to znači da u školi, obrazovnoj ustanovi, može da se dovede i diler marihuane, jer svakako se može naći u blizini škole?

Da li to znači da u školi, obrazovnoj ustanovi, treba da se zarađuje od dečijeg džeparca, prodajući bananicu za 50 dinara, jer koga su roditelji naučili da se zdravo hrani, neće je ni kupiti?

Da li odgovornost roditelja u odgoju deteta po automatizmu isključuje odgovornost škole, obrazovne ustanove, pa u njoj može da se prodaje kafa, može da se tuče, snima, deli na mrežama… jer koga je roditelj naučio da bude pacifista neće se ni ubacivati u čarke?”

Ja mogu kao majka da svoje dete zdravo hranim, da joj pričam o štetnosti kafe, energetskih napitaka, grickalica, ali to nikada neće isključiti odgovornost škole (pri tom ovo nije jedina u kojoj postoje automati) u dostupnosti hrane i pića koji se deci nude.

Ti ili ja, smo samo početak. Da bi nam deca bila zdrava, fizički i mentalno, svako od nas, i roditelja, i škole, i medija treba da preuzme svoj deo odgovornosti. Jer ako na jednog normalnog roditelja dođe 25 budala koje su dete učile da je okej biti drzak, biti sebičan, glasan, neodgovoran, zezati nekog ko iz plastične posude vadi barenu šargarepu i komad piletine na odmoru, onda je onaj jedan roditelj sa svojim detetom skoro pa u problemu. Plus još ako izostane odgovornost škole i celokupnog sistema. A izostaje izdašno.

Zdrave generacije zahtevaju zdrave roditelje, zdrave obrazovne ustanove, zdrave medije, zdrav sistem…od prvog dana… spremne da se bore za zdravlje tih generacija, a ne da u svemu traže izgovore i opravdanja, prebacujući jedni drugima lopticu.

Škola na roditelje, roditelji na školu, škola i roditelji na medije, mediji na roditelje i školu.

A u celoj priči najviše stradaju deca.

Nije fora biti riba u 15, fora je da budeš riba u 45.

Jovana Kešanski

Ja sam novinar, kolumnista. Nisam zapisničar. Prenosim svoje utiske o onome što me pokrene.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

493 Shares
493 Shares
Share via
Copy link