Svet Vesti

Anonimusi hakovali ruske medije, puštali ukrajinske patriotske pesme i slike agresije

anonimusi

Hakerska grupa Anonymous objavila je 25. februara cyber rat Rusiji tvrdeći da je onesposobila nekoliko ruskih vladinih internet stranica i internet stranicu medija Russia Today.

Profili na društvenim mrežama koji navodno predstavljaju hakersku grupu Anonymous navode da je grupa „zvanično u cyber ratu protiv ruske vlade“ i da je do sada oborila nekoliko internet stranica kao odgovor na rusku agresiju na Ukrajinu.

Web strainice ruske vlade, Kremlja, Dume, ministarstva odbrane i RT-a su pod cyber napadima, neke od njih su usporeme, dok su druge ugašene, a neke su se povratile od napada.

Hakersi napadi se uobičajeno vode u senci, ali u slučaju ruske invazije na Ukrajinu, grupa koja sebe naziva Anonimusima je javno objavila rat. Kasno u četvrtak, hakerski kolektiv je tvitovao sa naloga povezanog sa Anonimusima, @IourAnonOne, da ima na vidiku režim Vladimira Putina.

U danima nakon objave virtuelnog rata, ova grupa je preuzela zasluge za nekoliko sajber incidenata, uključujući distribuirane napade uskraćivanja usluge – gde sajt postaje nedostupan jer je bombardovan saobraćajem, koji su srušili vladine veb stranice i Russia Today. Činilo se da DDoS napadi i dalje rade u nedelju popodne, a zvanični sajtovi Kremlja i Ministarstva odbrane još uvek nisu dostupni.

Anonimusi su takođe preuzeli odgovornost za hakovanu bazu podataka Ministarstva odbrane, dok se u nedelju tvrdilo da je grupa hakovala ruske državne TV kanale, postavljajući proukrajinski sadržaj koji uključuje patriotske pesme i slike iz invazije.

Priroda ove grupe kao neformalnog kolektiva otežava definitivno pripisivanje svih napada Anonimusima.

Džejmi Kolijer, konsultant u američkoj firmi za sajber bezbednost rekao da će biti teško direktno povezati ovu aktivnost sa Anonimusima, pošto će napadnuti entiteti verovatno nerado objavljivati tehničke podatke.

Međutim, Anonimnusi imaju iskustvo u vođenju ove vrste aktivnosti i to je u velikoj meri u skladu sa njihovim mogućnostima.

Njegove mete u prošlosti bile su CIA, sajentološka crkva i Islamska država, i iako je kolektiv bio potresen zbog brojnih hapšenja u SAD početkom 2010-ih, oživeo je aktivnosti nakon ubistva Džordža Flojda. J

Bivši član Anonimusa opisao je njihov vodeći princip „protiv ugnjetavanja“.

Russia Today je otvoreno pripisala probleme sa svojim sajtom Anonimusima i tvrdi da su napadi došli iz SAD nakon što je grupa obelodanila „objavu rata“.

Nasuprot tome, sajber aktivnost protiv Ukrajine je do sada bila prigušena, uprkos široko rasprostranjenim predviđanjima da će ruski vojni napad na zemlju biti kombinovan sa digitalnim šokom.

Ukrajinske veb stranice su pogođenenapadima uoči ofanzive, uključujući ukrajinsko ministarstvo odbrane i PrivatBank, najveću ukrajinsku komercijalnu banku, ali nije bilo ništa na nivou napada NotPetia iz 2017. kada je razorni napad virusakoji se pripisuje Rusiji uništio računare u Ukrajini i širom sveta.

Vlade Velike Britanije i SAD su okrivile Moskvu za raniji niz hakerskim napada na ukrajinske veb stranice, 15. i 16. februara.

NotPetia, takozvani viper virus koji je ubačen u softver za poresko računovodstvo koji koriste ukrajinske firme, ali se proširio u druge zemlje, prouzrokovao je 10 milijardi dolara (7,5 milijardi funti) štete širom sveta trajnim šifrovanjem računara.

Prošle nedelje Ukrajinu je pogodio pokušaj viper napada, preko novog soja malvera pod nazivom HermeticViper koji je sprečio da se računari ponovo pokrenu. Međutim, obim napada je ostavio pogođeno samo nekoliko stotina uređaja, a njegov geografski domet izvan Ukrajine bio je ograničen na Letoniju i Litvaniju.

Bilo je sajber okršaja na drugim mestima u sukobu. Ruska vlada je uvela delimična ograničenja Fejsbuku nakon što su zvaničnici optužili društvenu mrežu da cenzuriše medije koje podržava država, što je navelo Fejsbuk da zabrani oglase ruskih državnih medija.

YouTube platforma takođe je zabranila reklame državnih medija.

Elon Musk, pružio je satelitski pristup internetu Ukrajini preko svojih Starlink satelita, dok ukrajinska vlada otvoreno traži međunarodne donacije u kriptovalutama i navodno je primila milione dolara kao odgovor.

Bez obzira na to, sajber dimenzija ukrajinskog sukoba je do sada bila skromna, smatraju stručnjaci.

Sajt Sputnjik Srbija noćas je bio na udaru hakerskih napada, navodi se na ovom sajtu. Pre toga meta hakera bili su sajt nemačkog portala SNA, koji pripada grupaciji Sputnjika, i sajt Sputnjik Poljska.

Slični sajber-napadi su prethodnih dana izvedeni i na druge sajtove Sputnjika širom sveta, kao i na sajt RIA Novosti, u svetlu saopštenja Anonimusa o početku sajber rata protiv Rusije.

Najnovija dešavanja u Ukrajini pratite na našem blogu.

Izvor: The Guardian

Anonimusi objavili sajber rat Rusiji, oborili nekoliko vladinih internet stranica

42 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap