Lifestyle Novi Sad

Anđela je grafička dizajnerka koja je ljubav prema slikanju pretvorila u tattoo umetnost

tattoo

Linija između zanata i umetnosti je tanka. To znaju oni koji su se bavili zantastvom u bilo kojem životnom trenutku. Ako se tako razmišlja mogućnosti su bezgranične, a mašta je granica. Novim vremenom neki zanati se tope i nestaju, ali stižu novi. Jedan od takvih je crtanje po koži, ili popularno tetoviranje.

Odavno je tetoviranje prestalo da bude obeležje određne vrste ljudi, a sve više postaje trend, posebno među novim generacijama, mada ni stariji nisu van te priče.

tetoviranje andjela 1

Mlada umetnica Anđela Rakičević, koju slikanje zanima od najranije životne dobi odnedavno u našem gradu bavi se ovom vrstom umetnosti. Umetnički atelje smestila je u Zmaj Jovinu ulicu, a kaže da je slikanje na koži inspiriše da samostalno kreira nove crteže koji su autentični i unikatni, a sve u dogovoru i u saradnji sa onim koji će na svojoj koži da nosi ovakav crtež.

– Najsrećniji su oni koji na koži nose crtež zbog toga što im je motiv estetika samog sebe. Naravno da ima i onih koji određeni crtež na svoju kožu stavljaju sa određenim motivom. Tu mislim na tetovaže posvećene nekom određenom ili nekoj pojavi iz vlastitog života, ili događaju – kaže Anđela.

Neretko se tetovaža posveti nekome ili nečemu, kaže ona, a onda krenu ideje i taj crtež se nadograđuje i postaje sam sebi svrha, a to je upravo estetika vlasnika koji je radi iz ličnog motiva, da bi bio srećan i zadovoljan i unapredio svoj osećaj za lepo.

Upravo u tim trenucima dolazi do izražaja umešnost umetnika i njegova sposobnost da tatoo crtež bude jedinstven, i da bi vlasnik bio srećan.

– Nema veće satisfakcije od srećnog i zadovoljnog lica onoga ko nosi tu tetovažu praktično zauvek – kaže Anđela, grafički dizajner po obrazovanju, koji je za svoj nedavni diplomski rad izabrala ilustracije bajki braće Grim, ali ih je prvo nacrtala rukom pa onda kompjuterski i grafički obrađivala, što su njeni profesori pozdravili, budući da se to danas radi isključivo elektronski.

tetoviranje andjela 2

Ovo otkriva kao simpatičnu anegdotu iz svog života, sa nejasnim pitanjem kako nešto može biti originalno ako je skinuto sa interneta i čemu nije udahnut lični stil autora. Za ovu priliku rekli bi, i lični stil onoga ko će da nosi buduću tetovažu na vidnom mestu. Sa ovom mladom umetnicom to je moguće.

Multitalentovana Anđela inače je od malih nogu osvajala likovne i književne nagrade, interesovala se za muziku i na taj način gradila i gradi lični stil koji trenutno prenosi na savremeni zanat, tetoviranje, koje postaje uobičajen deo fizičkog izgleda svih profesija, od sportista, umetnika, službenika, trgovaca…

Anđela kaže da joj se obraća uglavnom ženska klijentela, to su devojke, mlade mame, ali ima, naravno i muškaraca koji žele originalno i jedinstveno da izgledaju na ovaj način.

tetoviranje andjela 3 (1)

Ona tvrdi da nema nekih određenih pravila, osim da je tetoviranje definitivno prestalo da bude tabu i prešlo u oblik izražavanja onoga ko je nosi. To je obeležje generacije koja dolazi, ali onih koji prate korak upravo sa takvima.

Tetovaže mladih u Srbiji govore više od života

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

61 Shares
Share via
Copy link