aleksa jankovic
Magazin

Prošlo je 8 godina od Aleksine smrti, šta sve još treba da se desi da se opametimo?

Nišlija Aleksa Janković je pre osam godina izvršio samoubistvo. Razlog je vršnjačko nasilje koje je vršeno nad njim mesecima. Njegova majka Dragana je u znak sećanja objavila pismo na godišnjicu smrti svoga sina.

Uporna težnja da se ne zaboravi, da se ne ponovi i da narod reaguje na bilo kakvu vrstu nasilja je osnovni cilj borbe Aleksine majke – piše Buka. Nažalost ta borba kao da je uzaludna.

Pismo na godišnjicu sinove smrti

“Ja sam još uvek živa samo da ti javim”, napisala je ona u pismu koje je objavila na Fejsbuku povodom godišnjice njegove smrti.

“Samo da ti javim da u grudima i dalje kuca srce fino su ga oštetili ali ga tvrdoglavo ušivam debelim koncem. Kako će mir pronaći i nemam nameru da ih pitam, da praštam ne mogu i neću!

Povređivali su me dugo, mučili i tebe, nas! Samo da ti javim! Dan za danom, svaku kap mojih suza po kazni će sakupljati sa betona”, napisala je Dragana Janković.

“Ako su tebe ispisali, mene nisu! Živa sam!”, kaže na kraju pisma koje je pitpisano sa “Mama”.

Samoubistvo zbog vršnjačkog nasilja

Aleksa je izvršio samoubistvo nakon meseci maltretiranja u niškoj školi “Sreten Mladenović Mika”, koja je i kažnjena zbog nereagovanja na nasilje.

Ipak, zbog zastarelosti slučaja, koji je zbog vršnjačkog nasilja 2011. izvršio samoubistvo, niko nije disciplinski da odgovarao iako je utvrđen niz propusta zaposlenih u školi.

Aleksa jankovic 2

Troje nasilnika, od njih sedam koji su maltretirali Aleksu, presudom Višeg suda za maloletnike u Nišu pravosnažno su osuđeni maksimalnim kaznama – vaspitnim merama što podrazumeva pojačan nadzor Centra za socijalni rad.

Ovaj slučaj pokrenuo je pitanje donošenje zakona protiv nasilja u školama.

Međitim, Dragana Janković, majka Alekse Janković rekla je u intervju za Nedeljnik da “Aleksin zakon”, na čijem donošenju se poslednje tri godine puno radilo, ipak neće biti usvojen.

‘Aleksin zakon’ nije u potpunosti usvojen

“‘Aleksin zakon’ neće biti usvojen i to smo u više navrata do sada rekli, pre svega iz obaveze prema velikom broju roditelja, prosvetnih radnika, dece-učenika i svih ostalih koji su ga podržali i još ga podržavaju.

Oni su prepoznali da u svojim najbitnijim delovima podjednako uzima odgovornost roditelj, prosvetni radnik i dete, pri čemu i dalje smatramo da bi bitno popravio stanje stvari i smanjio ovaj problem”, rekla je ona.

“Jedan od razloga što “Aleksin zakon” ne može biti usvojen je, kako su nam rekli, da nije u skladu sa evropskim konvencijama o pravima deteta. Strožim kaznama prema detetu-učeniku koje vrši nasilje u školi, ono bilo izopšteno iz društva odnosno sredine.

Paradoks je da su ključni delovi “Aleksinog zakona” preformulisani upravo iz zemalja koje su tvorci ovih konvencija i gde su čak i stroži.

Delovi “Aleksinog zakona” faktički jesu ušli u novi zakon o osnovama vaspitanja i obrazovanja, ali dve najbitnije stavke, strože kazne prema učenicima koji vrše nasilje u školama ali i odgovornima u školi koji ne reaguju ili nepravovremeno reaguju ili zataškavaju nasilje u školi, nisu”, dodala je Dragana Janković.

Učenika 4. razreda vršnjaci silovali motkom, direktor ocu rekao da ne prijavljuje policiji?!

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku