Magazin

Aleksiću preti 20 godina robije za silovanje i zlostavljanje 7 učenica glume

mika-aleksic
Foto: Milena Arsenić/011info

Samozvanom profesoru glume Miroslavu Miki Aleksiću zbog više silovanja učenica, ali i nedozvoljenih polnih radnji koje je izvršavao nad njima prema preti kazna od 20 godina zatvora.

Viši sud u Beogradu potvrdio je prošle nedelje optužnicu protiv Miroslava Mike Aleksića kojom ga tereti za obljubu i seksualno zlostavljanje svojih sedam učenica u školi glume u Beogradu. Optužnicom, utvrđeno je da je silovanje i nedozvoljene polne radnje izvršavao u periodu od 2008. do 2020. godine. Zbog ovih dela Krivičnim zakonikom njemu je zaprećena kazna od 5 do 15 godina robije, odnosno od dve do 10 godina zatvora.

U praksi to ne znači da će on biti osuđen na 15, odnosno 10 godina, već će za svako krivično delo koje mu se stavlja na teret kazna morati da bude izrečena posebno. Ipak, i kada se saberu sve kazne, prema Krivičnom zakoniku Srbije, Aleksiću može biti izrečena maksimalna kazna zatvora od 20 godina.

– Ukoliko se dokažu svako silovanje i nedozvoljene polne radnje za koje se tereti, njemu će za svako delo biti izrečena posebna sankcija. Hipotetički, njemu se na teret stavlja više silovanja i nedozvoljenih polnih radnji, a za svako od njih je zaprećena maksimalna kazna od 15, odnosno 10 godina zatvora. Priliikom izricanja presude sud izriče jedinstvenu kaznu, a koja kako predviđa Krivični zakonik ne može premašiti 20 godina, iako je možda kazna kada se saberu sve sankcije koje mu mogu biti izrečene, veća – objašnjava za Blic Milan Knežević iz Udruženja sudija i tužilaca Srbije i osnovnog javnog tužioca u Bačkoj Palanci.

I u Krivičnom zakoniku je to jasno objašnjeno pod članom 60 koji glasi: “Ako je učinilac jednom radnjom ili sa više radnji učinio više krivičnih dela za koja mu se istovremeno sudi, sud će prethodno utvrditi kazne za svako od tih dela, pa će za sva ta dela izreći jedinstvenu kaznu (…) ako je za krivična dela u sticaju utvrdio kazne zatvora, povisiće najtežu utvrđenu kaznu, s tim da jedinstvena kazna ne sme dostići zbir utvrđenih kazni, niti preći dvadeset godina zatvora”.

Dok se čeka pravosnažnost optužnice Aleksić dane provodi u pritvoru. On je uhapšen u januaru ove godine, nakon što su ga učenice škole glume u kojoj je predavao prijavile za silovanja i seksualna zlostavljanja.

Klupko užasa koje se krilo iza škole glume počelo je da se odmotava kada je glumica Milena Radulović u ispovesti za “Blic” otkrila da ju je silovao učitelj glume kada je imala 17 godina.

Nakon nje, glumica Iva Ilinčić svedočila je o svom strašnom iskustvu. Kako je rekla, ona nije bila silovaa, ali ju je Aleksić seksualno zlostavljao. Šest godina ona je o tome ćutala.

Treća žrtva koja je javno istupila danas ima 20 godina, a prema njenom svedočenju Aleksić ju silovao prvi put kada je imala 18 godina i silovanje se ponavljalo svakog utorka punih sedam meseci.

Poslednja od devojaka javno je podelila svoje užasno iskustvo u martu, a ona je praktično i poslednja Aleksićeva žrtva pre nego što je prijavljen policiji i priveden. Ona nije silovana, već je doživela neprijatnost kada joj je Aleksić rekao da se skine, a zatim je dodirivao. To se dogodilo samo jednom, a ona je odmah odlučila sve da ispriča roditeljima i drugarici.

Nakon njihovog istupanja u javnost počele su da se javljaju i druge devojke, Aleksićeve žrtve. Tokom istrage utvrđeno je da je bilo čak, ali i najmanje 10 njegovih žrtava, međutim dokazi su prikupljeni tek za njih sedam. Preostale tri, na sudu će govoriti kao svedoci.

Svaka žrtva podvrgnuta je i psihijatrijskom veštačenju kako bi se utvrdilo kakve je posledice po njih ostavilo zlostavljanje koje su trpele.

Slučaj silovanja mladih glumica pokrenuo je veliku lavinu u domaćoj javnosti, ali i dao i veliku podršku drugim silovanim ženama. Silovanje je prijavila i glumica Danijela Štajnfeld koja je u ispovesti za Insajder navela da ju je silovao kolega Branislav Lečić. Podršku Danijeli pružila je i koleginica Merima Isaković koja je progovorila o svom strašnom iskustvu o kom je ćutala 43 godine.

Seksalno zlostavljanje postala je jedna od gorućih tema, a svedočanstva o podvođenju žena i devojaka u Jagodini u organizaciji Dragana Markovića Palme zaprepastila su Srbiju. Poslednji slučaj seksualnog zlostavljanja devojaka i žena dolazi iz Istraživačke stanice „Petnica“ gde je jedan od predavača godinama zlostavljao polaznice.

Veštaci zaključili: Žrtve Mike Aleksića ne lažu, zlostavljane i fizički i psihički

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

369 Shares
369 Shares
Share via
Copy link