Beograd Vesti

Albanski i Nemački LGBT aktivisti napadnuti po povratku sa koncerta na Tašu u okviru Evroprajda

gej parada
Printscreen Collage

Još uvek je u medijima glavna vest jučerašnja (17. septembar) gej parada održana u Beogradu, kao i nemiri koji su je pratili i pre samog početka.

Informaciju da je osam albanskih LGBT aktivista napadnuto u Beogradu kada su se vraćali sa Evroprajda, objavio je na svom Fejsbuk profilu novinar Idro Seferi.

Seferi je napisao da je dvoje aktivista povređeno i da ih je odvela Hitna pomoć, dok su ostali u stanju šoka. Organizatori Evroprajda potvrdili su za N1 da je više od petoro učesnika i učesnica, uglavnom stranih državljana, napadnuto prilikom povratka sa Evroprajda.

LGBT aktiviste albanske nacionalnosti napala je grupa od desetak osoba kada su se vraćali u hotel posle šetnje i koncerta koji su održani u okviru Evroprajda i na lice mesta izašla je policija, javio je Seferi, a preneo 021.

Organizator današnje manifestacije “Beograd Prajd” naveo je da su na povratku sa koncerta napadnuti uglavnom strani državljani, iz Nemačke i Albanije. Oni su pozvali policiju i nadležne organe da hitno pronađu i kazne počinioce, da utvrde sve okolnosti i ispune obećanje da će bezbednost svih učesnika biti garantovana.

LGBT aktivista albanske nacionalnosti A. K. pretrpeo je povrede glave kada ga je napalo oko osmoro ljudi, udaradjući ga flašama, prenosi Telegraf. On je poslat u Urgentni centar gde je sačekao pregled glave na skeneru.

Reč je o jednom od vodećih LGBT aktivista u Albaniji u poslednjih 10 godina.

Volontira i radi za nekoliko organizacija. Takođe, osnivač je i izvršni direktor organizacije Open Mind Spectrum Albania (OMSA), koja se široko bavi ljudskim pravima LGBTI osoba.

Svi oni koji su na izlasku iz šetnje ili bilo kom drugom trenutku tokom Evroprajda pretrpeli nasilje to mogu da prijave nadležnim organima ili da se jave organizatorima na mejl parada@parada.rs

Albanski portal Gazeta Blic objavio je da je desetine Albanaca učestvovalo u šetnji koja je u subotu popodne održana u okviru Evroprajda u Beogradu. Oni su ranije u izjavama za Dojče vele rekli da se osećaju ugroženo.

– Ovo su izazovi sa kojima se suočavamo i u Albaniji – rekla je Adela Alika iz Albanije.

Prave patriote su na Starici i Šodrošu, brane Srbiju od okupatora, a ne od homoseksualaca

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

1.2K Shares
1.2K Shares
Share via
Copy link