Magazin

Mračne tajne ilegalnih abortusa u Srbiji

Baš tih meseci kada je javnost raspravljala, a vlast osnovcima dodavala veronauku i/ili građansko vaspitanje u školske programe, grad u zapadnoj Srbiji potresala je jeziva afera. U slivniku porodilišta pronađen je leš bebe nasilno rođene u osmom mesecu života koji je nasilno prekinut najnasilnijim ubacivanjem u vodovodnu cev.

Koliko deca znaju o seksu?

Skrajnute na tren, Biblija i inkluzija ustupile su mesto čaršijskim pričama, pa se ubrzo saznalo da je reč o neželjenoj trudnoći maloletne devojčice i ‘uglednog, naravno oženjenog, biznismena’, koju je nezakonito prekinuo poznati ginekolog, a otkaz nakon otkrivanja skandala dobile su načelnica i glavna sestra Odeljenja ginekologije i akušerstva.

Klupko je ulovilo mačku, pa su iz bezumnih detalja počela da se odmotavaju pitanja o tome ko ilegalno ‘radi’ abortuse, kolika je cena, koliko je maloletnih devojčica odlučilo da ovako ‘reši’ svoj ‘problem’?

U čitavoj tragediji, samo se nekolicina razumnih tada pitala šta uopšte deca o seksu znaju, ko ih uči i savetuje, imaju li i sami dovoljno hrabrosti da pitaju ili na pitanje odgovore, da li je već i priča o seksu u Srbiji tabu, a kamoli pitanje abortusa, pa još onih koji se i dan danas obavljaju u potpuno neadekvatnim uslovima, kod baba s nadljudskim sposobnostima ili u iznajmljenim stanovima i to čudnim lekovima?

Uvek se obratite registrovanom ginekologu u Novom Sadu, Beogradu ili u gradu u kojem živite.

Seksualno obrazovanje obavezan predmet

Nekolicina odvažnijih zato je tada pokrenula inicijativu za uvođenje seksualnog obrazovanja kao srednjoškolskog, obaveznog predmeta, ali je sve s razlozima, brojkama, doktorima, stručnim licima, obrazloženjima palo u vodu pred sprdanjem s temom koja ima veze s rečju SEKS.

Najpre poslanika u Narodnoj skupštini u direktnom tv prenosu, onda njihovih podržavalaca, pa onda, domino efektom, sve do pijace i piva ispred lokalne, seoske prodavnice.

– Jes, no, ki da je nas neko učio za to? Sve će poludite od taj Zapad, ja kad vi ka’em…

Da je neko od nečega poludeo, složila bi se i današnja istina, statistika, sjebane devojčice, očajni roditelji, mediji, internet, sveprisutna pornografija.

5 pitanja za sve nas

Prvo: za petnaestak godina zakonodavna vlast, resorna ministarstva, država, uspela je samo da sa dotadašnjih 18 godina, koliko je navršenih morala da ima za abortus bez ičijeg pristanka i samo sopstvenom voljom spremna devojka, ‘snizi’ na navršenih 16 godina, kad je većina tinejdžerki spremnija za plišanog medu, nego bebu i to svoju.

Drugo: u Srbiji se godišnje zvanično utvrdi oko 16.000 adolescentskih trudnoća, više od 90 posto njih je neplanirano, neželjeno i završi se prekidom trudnoće. Najmlađa mama od uvođenja veronauke porodila se sa navršenih deset godina, dok su trinaestogodišnjakinje ‘s građanskog’ na ove (za žene bilo kojih godina ozbiljne intervencije!) odlazile kao kod zubara. S roditeljima. Ne uz njihovu podrškom , nego s njima lično! Šta u tome ima nenormalno, kažete? Pa vi, gospođe i gospodo, vi.

Treće: Vi. Vaše ćutanje, neznanje, odsustvo poznavanja sopstvene dece, mrtvilo volje, sramota, sramota, sramota. A je l’? Niste spremni na kritiku, a na trudnoću, traumu, zdravstveni rizik, drugačiju budućnost te dece jeste, pa još radite tri posla da to platite ilegalno?! E zato, Vi.

Četvrto: S obzirom na to da je reč o svetskom, a ne lokalnom problemu, možda bi Srbiji pomogla i prepisivačka škola, pa da sa tog Zapada prepiše sebi recept za preventivu pre svega, savetovališta za mlade i najpre, seksualno obrazovanje u državnim školama. Posle može i da deli kondome umesto knjiga za odličan uspeh, ali tek pošto klince/ze nauči da kondomi služe ne samo sprečavanju trudnoće, već i neophodnoj zdravstenoj zaštiti od polno prenosivih bolesti. Da poradi na emotivnoj zrelosti i bukvalno dece, koja eksperimentišu, tragaju, žele da odrastu i uživaju, a da najoštrije kažnjava silovatelje, pedofile, seksualne manijake i one koji izostaju sa časova seksualnog, njih posebno.

Peto i poslednje: dozvoliti da ih o zdravlju, ljubavi, seksu, posledicama neznanja i ‘neće mene’ prakse podučavaju skaredni mediji (koji ovaj problem u zemlji koja se bori sa ‘belom kugom’ guraju pod tepih i zarađuju na rijaliti naslovnicama trudnoća, abortusa i polnih bolesti) ili vršnjaci koji se ‘hvališu poznavanjem materije’ (a golu devojku uživo nikad videli) podučavaju vršnjake ili Pornhub na dvanaestom rođendanu, jer je to tako ‘pussy’… dozvoliti to gore je od svakog stida i sramote koju treba da oseća iole normalna građanin/ka ove zaostale, tabuizirane, seksualno neosvešćene i nadasve licemerne Srbijice.

Seks nije tabu!

Bolje razgovor na vreme, nego seks u nevreme!

Bolje ginekolog, nego solarijum!

Bolje kondom, nego naknadna pamet!

Najbolje siguran seks s ljubavlju, nego nijedno ni drugo!

Ps. Deco, pitajte roditelje šta god vam o seksu padne na pamet, bez crvenjenja i gledanja u pod. Ako to oni urade umesto odgovora, posetite svog školskog psihologa. Ne, s vama je sve u savršenom redu, s njima nije. I… uživajte!

Nikada nije bilo teže biti otac maloletnog deteta u Srbiji nego u doba Jale i Bube

Maj Brit

Radoznala. Glasna. Nikad u gomili. Nenaoružana. Slobodna. Nastrano na strani slabijih.
Žena, mama, novinarka, levičarka, aktivistkinja, feministkinja, opsesivno kompulzivna i opasno sigurna u to sve.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
806 Shares
806 Shares
Share via
Copy link