Svet Vesti

Doktorka izvršila abortus na silovanoj 10-godišnjoj devojčici i sada je pod istragom

doktorka
Doktorka Kejtlin Bernard

Američki državni tužilac pokrenuo je istragu protiv lekarke iz Indijane koja je izvršila abortus silovanoj desetogodišnjoj devojčici.

– Juče smo dobili obaveštenje od državnog tužioca Toda Rokite o pokretanju istrage protiv Kejtlin Bernard. Trenutno pregledavamo dokumente. Nije nam jasno kakva je priroda istrage i koja ovlašćenja Rokita ima da je pokrene – rekla je advokatica doktorke.

Državni tužilac je ranije najavio da će istražiti Bernard zbog mogućeg neprijavljivanja abortusa i kršenja zakona o privatnosti pacijenata. Pokretanje istrage je najnoviji razvoj događaja koji je Bernard izneo u prvi plan nakon odluke Vrhovnog suda od 24. juna kojom je poništen Ro protiv Vejda 1973. i ukinuo savezno pravo na abortus.

– Bernard je pružila pomoć desetogodišnjakinji nakon što je Ohajo zabranio skoro sve abortuse posle šeste nedelje trudnoće – rekla je Delejni za Si-En-En ranije ovog meseca, dodajući da je devojčica bila trudna šest nedelja i tri dana.

Postupak je sproveden u Indijani u roku od nedelju dana od presude Vrhovnog suda.

Prema državnom zakonu, abortus obavljen na licu mlađem od 16 godina mora se prijaviti državnom Odeljenju za zdravlje i zaštitu dece u roku od tri dana od postupka.

Bernard je prijavila proceduru Ministarstvu zdravlja Indijane 2. jula, dva dana nakon što je obavljena. CNN je kontaktirao Odeljenje za dečije usluge u Indijani da sazna da li je doktorka prijavila abortus njihovoj kancelariji. Do sada nije dobio odgovor.

Bernard radi i predaje na Univerzitetu u Indijani. Njen poslodavac je pregledao ceo slučaj i rekao da je Bernard u potpunosti sarađivala i da se pridržava zakona o privatnosti.

U ponedeljak se muškarac optužen za silovanje devojčice Gerson Fuentes (27) izjasnio da nije kriv na krivičnom sudu u Ohaju.

Desetogodišnjakinja ga je identifikovala kao svog napadača, a detektiv je svedočio da je Fuentes policiji priznao zločin.

Gestapo za trudnice: Poljska pravi poseban registar da spreči abortuse

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

304 Shares
304 Shares
Share via
Copy link