Lifestyle

7 genijalnih domaćih gej pesama, jednu od njih “muškarčine” naručuju u kafani

Muzika kao i sve ostale umetnosti u stalnoj je borbi protiv tabua, i već 40 godina uporno peva o ljubavi dva muškarca.

Dok se singl Idola “Retko te viđam sa devojkama” objavljen 1980. godine najčešće pominje kao prva snažna pesma koja govori o ovoj tematici, godinu dana ranije je “Prljavo kazalište” objavilo pesmu “Neki dječaci” koja nesumljivo načinje priču o pravima LGBT osoba, priču o ljubavi.

Oni koji su najglasniji protivnici istopolnih ljubavi ipak umeju da se zabave uz jednu genijalnu kafansku pesmu koja govori o odnosu dva muškarca.

Može se reći da je Muharem Serbezovski još 1974. probio led pesmom “Ramo, Ramo” koju danas i “muškarčine” pevaju u kafanama.

Pre više od 40 godina, objavljen je singl Idola “Retko te viđam sa devojkama”. Kao po onoj strategiji da vesela muzika ispod površine krije ozbiljan tekst, mnogi nisu ni primetili homoseksualne aluzije koje je donela ova pesma. I nije jedina LGBT stvar u širokom muzičkom opusu iz ex Jugoslavije.

Godinu dana pre, 1979, na debitantskom albumu Prljavo kazalište imalo je pesmu “Neki dječaci” čiji refren poručuje “ja sam za slobodnu mušku ljubav”, kojom je maloletni Jasenko Houra preduhitrio i današnju borbu za prava istopolnih zajednica i maltene kao dete otvorio temu o kojoj dotad nije bilo ni reči, a kamoli da se pevalo u javnom prostoru, piše Noizz.

I dok se fanovi rokenrola prepiru koja od navedenih numera je prva LGBT stvar, još 1974. godine je narodnjak Muharem Serbezovski snimio pesmu “Ramo, Ramo” koja govori o izgubljenoj ljubavi između dva muškarca:

“Kad sam sreo druga svog, prijatelja jedinog, najsrećniji beše dan jer ne bejah više sam. Pesma nas je tešila, sudba nam se smešila… U tami sad živim sam, k’o ugašen sunčev plam jer ti si otišao, bolji život našao. Ali ipak nadam se i zovem te vrati se, vrati mi se Ramo ti – sudbine smo iste mi.”

Ovo su još neke ex yu numera koje su okarakterisane kao LGBT stvari:

Zabranjeno pušenje “Javi mi”

Kud Idijoti “Preživjeti”

Bijelo Dugme “Ovaj ples dame biraju”

Hladno pivo “Letnji hit”

40 godina od kultnog Paket aranžmana: Vreme kada su mladi donosili promene

69 Shares
Share via
Copy link