Putovanja

7 čuda prirode koja izgledaju kao da nisu sa ovog sveta

Azija ima zapanjujuću kuhinju, neverovatne zgrade i arhitekturu, ali i prirodne lepote koji svaki ozbiljniji svetski putnik mora videti barem jednom u životu.

  1. Kineske planine u duginim bojama

Šest planina geološkog parka Zhangije Dankia u Kini 2010. godine stavljena su na UNESKO-v spisak Svetske baštine. Nastale su pre nekoliko miliona godina zbog pomeranja tektonskih ploča, a tokom godina priroda je stvorila neverovatne prizore u duginim bojama.

  1. Najviši slatkovodni sistem u Nepalu

Uspeti se na Mont Everest je neverovatno iskustvo, ali nije za svakoga. Umesto toga uživajte u predivnom pogledu na šest ledenjačkih jezera planine Gokjo Ri (5357 m) koja imaju tirkiznu boju. Zauzimaju oko 10 kilometara i smatraju se najvišim slatkovodnim sistemom na svetu.

gokyo-lake-trek

  1. Brda čokolade na Filipinima

Obavezno posetite i nacionalni geološki spomenik Filipina – čokoladna brdašca na ostrvu Bohol. Na pedesetak kvadratnih kilometara smestilo se nešto više od 1700 brdašaca koji su nastali erodiranjem stena, a prepoznatljivu boju čokolade imaju u vreme suša.

filipini brda cokolade

  1. Kameleonsko jezero u Indoneziji

Planina Kelimutu na ostrvu Flores u Indoneziji ponosi se sa tri kratersko jezika koja menjaju boju s obzirom na doba godine, vremenske uslove i sastav minerala. Upravo zato geolozi su im pripisali kameleonska svojstva, pa nikad ne znate šta ćete zateći kada se popnete do njih.

kelimutu

  1. Monumentalna pećina u Vijetnamu

Pretpostavlja se da je Son Đong na granici između Vijetnama i Laosa najveća pećina na svetu. Duga je oko 6,5 kilometara, a visoka oko 200 metara. Toliko je velika da se u njoj možete izgubiti, pa je treba posetiti s profesionalnim vodičem.

Son-Doong-vijetnam

  1. Vodopadi na granici Kine i Vijetnama

Na granici Sjedinjenih Američkih Država i Kanade nalaze se Nijagarini vodopadi, a ništa manje impresivni nisu ni oni Thac Ban Gioc na međi između Kine i Vijetnama. Okruženi su zapanjujućim zelenilom i stenama pa tvore prizor za pamćenje.

du-lich-thac-ban-gioc

  1. Geotermalni izvori u Japanu

Ljubitelji geotermalnih izvora svakako bi trebalo da posete severno ostrvo Hokaido, tačnije dolinu Jigoku koja njime obiluje.

hokaido

OGLAS

16 Shares
Share via
Copy link