Putovanja

7 čuda prirode koja izgledaju kao da nisu sa ovog sveta

Azija ima zapanjujuću kuhinju, neverovatne zgrade i arhitekturu, ali i prirodne lepote koji svaki ozbiljniji svetski putnik mora videti barem jednom u životu.

  1. Kineske planine u duginim bojama

Šest planina geološkog parka Zhangije Dankia u Kini 2010. godine stavljena su na UNESKO-v spisak Svetske baštine. Nastale su pre nekoliko miliona godina zbog pomeranja tektonskih ploča, a tokom godina priroda je stvorila neverovatne prizore u duginim bojama.

  1. Najviši slatkovodni sistem u Nepalu

Uspeti se na Mont Everest je neverovatno iskustvo, ali nije za svakoga. Umesto toga uživajte u predivnom pogledu na šest ledenjačkih jezera planine Gokjo Ri (5357 m) koja imaju tirkiznu boju. Zauzimaju oko 10 kilometara i smatraju se najvišim slatkovodnim sistemom na svetu.

gokyo-lake-trek

  1. Brda čokolade na Filipinima

Obavezno posetite i nacionalni geološki spomenik Filipina – čokoladna brdašca na ostrvu Bohol. Na pedesetak kvadratnih kilometara smestilo se nešto više od 1700 brdašaca koji su nastali erodiranjem stena, a prepoznatljivu boju čokolade imaju u vreme suša.

filipini brda cokolade

  1. Kameleonsko jezero u Indoneziji

Planina Kelimutu na ostrvu Flores u Indoneziji ponosi se sa tri kratersko jezika koja menjaju boju s obzirom na doba godine, vremenske uslove i sastav minerala. Upravo zato geolozi su im pripisali kameleonska svojstva, pa nikad ne znate šta ćete zateći kada se popnete do njih.

kelimutu

  1. Monumentalna pećina u Vijetnamu

Pretpostavlja se da je Son Đong na granici između Vijetnama i Laosa najveća pećina na svetu. Duga je oko 6,5 kilometara, a visoka oko 200 metara. Toliko je velika da se u njoj možete izgubiti, pa je treba posetiti s profesionalnim vodičem.

Son-Doong-vijetnam

  1. Vodopadi na granici Kine i Vijetnama

Na granici Sjedinjenih Američkih Država i Kanade nalaze se Nijagarini vodopadi, a ništa manje impresivni nisu ni oni Thac Ban Gioc na međi između Kine i Vijetnama. Okruženi su zapanjujućim zelenilom i stenama pa tvore prizor za pamćenje.

du-lich-thac-ban-gioc

  1. Geotermalni izvori u Japanu

Ljubitelji geotermalnih izvora svakako bi trebalo da posete severno ostrvo Hokaido, tačnije dolinu Jigoku koja njime obiluje.

hokaido

BONUS VIDEO

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

16 Shares
Share via
Copy link