Lifestyle

5 sobnih biljaka koje će vam pročistiti vazduh u kući od otrova

Većina ljudi drži u kućama i stanovima razne biljke za ukras, ali i za poboljšanje kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru. Evo kojih pet biljaka najbolje pročišćavaju vazduh.

  1. Mirni ljiljan (Spathiphillum)

Ova česta kućna biljka je prirodni prečišćivač vazduha, a upija štetne hemikalije iz vazduha kao formaldehid, mikročestice plesni i ostale tipove alergena i ispušta prečišćeni kiseonik. Mirnog ljiljana možete držati u spavaćoj sobi jer mu ne treba mnogo svetla. Zalivajte ga jednom nedeljno, a ako je blizu radijatora onda dva puta nedeljno.

sobne biljke mirni ljiljan

  1. Lavanda

Često ćete pronaći lavandu kao mirisnu notu u deterdžentima ili raznim osveživačima vazduha, a za to postoji jednostavan razlog. Istraživanja su pokazala da ovaj lepi ljubičasti cvet ima umirujuće delovanje. Cvet lavande (čak i osušeni) stavite u spavaću sobu i pripremite se na miran san. idealno mesto za lavandu je na prozoru jer joj treba puno svetla.

  1. Sanseverija (Sansevieria trifasciata)

Sanseverija je jedna od retkih kućnih biljaka koje ispuštaju kiseonik i tokom dana i tokom noći. Idealna je za svaki dom jer je jako otporna, može živeti na svakom tipu svetla ili mraka, a potrebno ju je zalivati jednom u svake dve nedelje.

sobne biljke sanseverija

  1. Gardenija (Gardenia jasminoides)

Gardenija je poznata po predivnom mirisu, ali ono što retko ko zna je da otpušta u vazduh i aromu koja ima efekat laganog sedativa. Umiruje i opušta. Da bi opstala u domu, potrebno joj je jako indirektno svetlo i temperatura između 16 i 24 stepena. Zaliva se vodom sobne temperature dok se površinski sloj zemlje ne navlaži, a povremeno treba i prskati listove.

sobne biljke gardenija

  1. Ružičasti jasmin

Uz to što je veoma prijatan na oko, ružičasti jasmin otpušta i puno kiseonika. Možete ga slobodno staviti u spavaću sobu ili na kuhinjski sto. Trebalo bi da smestiti u blizinu prozora jer mu treba svetla. Ne traži puno vode pa pazite da ne preterate sa zalivanjem.

7 stvari koje morate odmah da izbacite iz kuće

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

34 Shares
Share via
Copy link