Putovanja

5 destinacija za letovanje u Turskoj koje treba razmotriti

Turska je zemlja koju odlikuje posebne prirodne lepote koje iz godine u godinu privlače sve veći broj turista. Savršena kombinacija antičkog kulturnog nasleđa i modernog svrstale su ovu zemlju među najpopularnije destinacije, posebno za letnji odmor, zahvaljujući sjajnim letovalištima i prekrasnim plažama koje ih krase.

Poslednjih nekoliko godina Turska je jedna od omiljenih destinacija za provođenje leta turistima iz Srbije, a ono što posebno privlači sve jeste vrhunska usluga, dobra hrana i tradicionalno dobro gostoprimstvo. 

U nastavku vam predstavljamo 5 najboljih destinacija za letnji odmor u Turskoj, koje svakako vredi posetiti i koje će vam sigurno pružiti odmor kakav zaslužujete.

#1 Kušadasi – antička luka i ostrvo ptica

Jedno od najpopularnijih letovališta na zapadnoj obali Turske je i suncem okupan Kušadasi. Nekada mirna i skromna ribarska luka, a danas velika i popularna turistička destinacija, osvojiće svojim stilom i karakterom svakoga ko odluči da svoj godišnji odmor provede baš ovde.

Odmor u Kušadasiju ne podrazumeva samo kilometarske plaže (iako ih ima čak osam u samom centru i bližem okruženju) i najlepši pesak, Kušadasi je i mesto velike prirodne lepote i istaknutog kulturnog i istorijskoj značaja. 

Tako da, ako niste sigurni da li biste 2020. u Kušadasi pošli na odmor – možda vas neke od znamenitosti koje nudi ovaj grad, poput obilaska antičkog Efesa, Dileka – jednog od najlepših nacionalnih parkova, ili Pamukala – turske velnes destinacije, privole da krente put ovog grada.

Efes – hrišćanski centar hodočašća

Iako je Efes poznati, hrišćanski grad iz antičkog doba, Turci ga poštuju i trude se da održavaju sve građevine koje privlače turiste. 

Neka od mesta koja svakog posetioca željnog znanja i istraživanaja neminovno ostave bez teksta su Celziusova biblioteka – mesto nauke i meditacije, hram boginje Artemide, koji uprkos siromašnim ostacima vredi obići, naročito ako znamo da je nekada predstavljao jedno od 7 svetskih čuda starog sveta.

Potom ne treba propustiti obilazak Avgustove kapije, Hadrianov hram ili Trajanovu fontanu, a ako ste vernik, ne bi trebalo propustiti ulazak u kuću Device Marije, u koju se ona, po legendi, sklonila po sinovljevoj smrti.

Pamukale – prirodne vodene terase

Najpoznatija velnes destinacija iz Turske su definitivno prirodne terase pune mineralne vode koje turisti redovno posećuju tražeći lek za razne tegobe. UNESKO je kompleks terasastih bazena sa vodom svrstao i na svoju listu zaštićene kulturne baštine.

#2 Alanja kao jedna od najlepših destinacija u Turskoj

Za Alanju se bez problema može reći da je jedna od najlepših destinacija na turskoj obali, a nalazi se na jugoistoku zemlje. Osim predivnog čistog mora i savršeno uređenih plaža, Alanja nudi i veliki broj propratnih mogućnosti za turiste – restorani, kafići, klubovi, shopping. Pored toga, kada se nađete u Alanji na raspolaganju imate i veliki broj rekreativnih izleta, s obzirom na to da je ovo mesto itekako bogato kulturnim i istorijskim znamenitostima.

Ipak, ono što posebno mami turiste da posete Alanju jesu njene plaže i tirkizno more koje ih zapljuskuje. U Alanji se nalaze dve glavne plaže – Kleopatrina i Alanjina plaža. Prva je dugačka oko tri kilometra, a kombinacija peska i šljunka nudi mogućnost da svako pronađe savršeno mesto za sebe.

Alanjina plaža je dosta duža, a ono što je veoma upečatljivo turististima jeste posmatranje zalaska sunca sa ove plaže koje ostavlja poseban utisak. Ulaz na ove plaže se ne naplaćuje, a obe su odlično opremljene svim mogućim sadržajem koji je neophodan za dobar i kvalitetan odmor.

Takođe, ne smemo zaboraviti ono zbog čega je Alanja na meti mlađe populacije, a to je svakako uzbudljiv noćni život. Diskoteke i klubovi su smešteni na samoj obali i otvoreni su do ranih jutarnjih časova. Sva mesta za izlazak su odlično opremljena, a posetiocima se priređuje atraktivan audio-vizuelni spektakl. 

#3 Antalija – najlepše more u Turskoj

Antalija je jedno od najposećenijih turskih letovališta, koje je karakteristično po dugim, preščanim plažama, tirkiznom moru i luksuznim hotelima. Zahvaljujući toploj mediteranskoj klimi i savršeno uređenim plažama Antalija je mesto koje svake godine dobija pregršt novih turista, a u koje se stari turisti uvek rado vraćaju.

Antalija je poznata po atraktivnim bulevarima koji se prostiru duž rivijere, a koji su bogati šoping centrima, restoranima, kafićima i okruženi prirodnim lepotama ovog mesta. Antalija je bogata i brojnim znamenitostima, među kojima se ističu Duden vodopad, Toranj sa satom, a za simbol ovog grada smatraju se Ataturkova statua i Kisik minaret. 

Jedna od najlepših plaža u Antaliji jeste plaža Lara, koja svim posetiocima nudi prekrasni pogled na planinski venac Taurus. Druga značajna plaža u Antaliji jeste Konjalti plaža, koja je nagrađena plavom zastavom, što dovoljno govori o njenom kvalitetu. 

Plaža u Antaliji, Turska

#4 Belek – luksuzni porodični odmor

Belek je idealna letnja destinacija za sve one koji od letovanja žele više i bolje, ali važi i za jednu od najlepših porodičnih destinacija u Turskoj. Belek je i drugo ime za luksuzno letovalište, za ukras Antalijskog zaliva sa mnoštvom zanimljivih, antičkih izleta da ulepšaju odmor i kilometarskih plaža uokvirenih baštama.

Zaštitni znak Beleka je sova, a u mestu stanuje i veliki broj drugih ptica. Osim toga, još jedan znak raspoznavanja letovališta su i golf tereni, kao i mnogobojna golferska takmičenja. U blizini manjeg gradskog centra se nalaze i antički gradovi koji su odličan izbor za dnevne izlete, poput:

  • Perge
  • Aspendos
  • Vodopad Manavgat

#5 Side – aktivan odmor ušuškan u borove šume

Side je malo, ušuškano mesto, koje se nalazi na poluostrvu dužine svega 800 metara. Karakteristično je po kombinaciji starog i novog, a ono što posebno privlači turiste jeste prekrasna priroda. Side ima dve plaže, istočnu i zapadnu, a obe su prekrivene zlatnim peskom i okružene borovom šumom. 

Na zapadnoj plaži postoji veliki broj mogućnosti za sve one koji su ljubitelji aktivnog odmora i adrenalina. Ono što najviše privlači turiste jeste skijanje na vodi, kao i parasejling, a dostupni su i pecanje i ronjenje. I pored toga, ova plaža je zahvaljujući mirnoj i toploj vodi pravi mamac za porodice koje letuju sa decom. Istočna plaža je mirna, tiha i savršena je za sve one koji žele maksimalno da se odmore

U Sideu postoji i veliki broj mogućnosti za provod, jer ovo mesto obiluje barovima, tavernama i diskotekama gde turisti, ali i lokalni stanovnici, mogu da se provedu jednako dobro kao u mnogo većim letovalištima. 

Ako se i dalje dvoumite oko toga hoće li Turska biti dostojan izbor za vaš letnji odmor – vreme je da otisnete ka nekom od prelepih letovališta koje smo vam velikodušno predstavili. Turska je sve ono što očekujete od odmora, i malo više – to “malo više” najčešće znači i savršen odmor.

Mateja Panović

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Kemer zasigurno spada u najlepsa odmaralista Turske. Vecina elitnih hotela se nalazi u sumama koji su na obali plaze sa kristalnim morem. On pripada Antaliji kao i Side, Belek, Lara ali su borove sume velika prednost koju ovo mesto ima. Plava laguna Olu Deniz je zvanično najlepša plaža Mediterana, a nalazi se u sastavu nacionalnog parka, na 12 kilometara od centra Fetija koje je jos jedno vrhunsko mesto.

OGLAS

PARTNERI SAJTA


11 Shares
Share via
Copy link