Međunarodni filmski festival FEST održaće se i ove godine u bioskopu Arena Cineplex, a dan nakon početka 44. FEST-a u Beogradu, Novosađani će imati priliku da pogledaju pažljivo odabrane filmove različitih programskih celina. FEST u Novom Sadu biće održan od 27. februara do 7. marta u najvećoj sali, uz dve projekcije dnevno, od 19 i 22 časa. Karte, čija cena iznosi 350 dinara, puštene su u pretprodaju i mogu se nabaviti na blagajnama Arene Cineplex u Novom Sadu.

Prošlogodišnji FEST obeležile su brojne novine, koje od ove godine već možemo zvati standardom najvećeg filmskog festivala u regionu. I ove godine najbolji filmovi će biti nagrađivani u tri takmičarska programa. Za kvalitet filmova pobrinuo se umetnički direktor Jugoslav Pantelić, kao i selektor programa Granice, Thrills & Kills i Microwave – Mladen Đorđević. Čast da otvori festival imaće debitantski film Vlažnost reditelja Nikole Ljuce, a u Glavnom takmičarskom programu naći će se 15 filmova iz 13 zemalja.

bioskop-arena-sala-mala
Arenacineplex.com

– U većini filmova tematski dominira buđenje pojedinca koji je sebi nametnuo ulogu epizodiste ili statiste, a onda isprovociran spletom okolnosti odluči da zgrabi sudbinu u svoje ruke i postane glavni glumac svog života – kaže umetnički direktor Jugoslav Pantelić.

Internacionalni petočlani žiri odlučivaće o nagradama u kategorijama: najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga i najbolji debi, a biće dodeljena i nagrada žirija. Najbolji film poneće nagradu Beogradski Pobednik. Pored zvaničnih nagrada žirija, biće dodeljena nagrada Nebojša Đukelić, nagrada FIPRESCI žirija, a od ove godine i nagrada FEDEORA žirija, udruženja filmskih kritičara Evrope i Mediterana. Dobitnici nagrade Beogradski Pobednik za životno delo i izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, biće naknadno objavljeni, kao i dobitnik nagrade počasni Beogradski Pobednik za dosadašnje stvaralaštvo.

fest-film-bruklin
IMDb.com

U glavnom programu van konkurencije naći će se i favoriti za Oskara kao što su Bruklin, Kerol, Pod lupom, Dankinja, Trambo i Sikario. Tu su i najnovija ostvarenja dobro poznatih reditelja, kao što su Kraljica pustinje Vernera Hercoga, 99 domova Ramina Bahranija, Ave Cezare Itana i Džoela Koena, Mladost Paola Sorentina, Nerazuman čovek Vudi Alena, Jastog Jorgosa Lantimosa, Komuna i Daleko od razuzdane gomile Tomasa Vinterberga, Ubica Hu Hsiao Hsiena, Imati 17 godina Andre Tešinea…

Bioskopski repertoar potražite ovde.

Arenacineplex.com

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here