Dogadjaji Festivali

44. FEST od 27. februara do 7. marta u Areni Cineplex

Međunarodni filmski festival FEST održaće se i ove godine u bioskopu Arena Cineplex, a dan nakon početka 44. FEST-a u Beogradu, Novosađani će imati priliku da pogledaju pažljivo odabrane filmove različitih programskih celina. FEST u Novom Sadu biće održan od 27. februara do 7. marta u najvećoj sali, uz dve projekcije dnevno, od 19 i 22 časa. Karte, čija cena iznosi 350 dinara, puštene su u pretprodaju i mogu se nabaviti na blagajnama Arene Cineplex u Novom Sadu.

Prošlogodišnji FEST obeležile su brojne novine, koje od ove godine već možemo zvati standardom najvećeg filmskog festivala u regionu. I ove godine najbolji filmovi će biti nagrađivani u tri takmičarska programa. Za kvalitet filmova pobrinuo se umetnički direktor Jugoslav Pantelić, kao i selektor programa Granice, Thrills & Kills i Microwave – Mladen Đorđević. Čast da otvori festival imaće debitantski film Vlažnost reditelja Nikole Ljuce, a u Glavnom takmičarskom programu naći će se 15 filmova iz 13 zemalja.

bioskop-arena-sala-mala
Arenacineplex.com

– U većini filmova tematski dominira buđenje pojedinca koji je sebi nametnuo ulogu epizodiste ili statiste, a onda isprovociran spletom okolnosti odluči da zgrabi sudbinu u svoje ruke i postane glavni glumac svog života – kaže umetnički direktor Jugoslav Pantelić.

Internacionalni petočlani žiri odlučivaće o nagradama u kategorijama: najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga i najbolji debi, a biće dodeljena i nagrada žirija. Najbolji film poneće nagradu Beogradski Pobednik. Pored zvaničnih nagrada žirija, biće dodeljena nagrada Nebojša Đukelić, nagrada FIPRESCI žirija, a od ove godine i nagrada FEDEORA žirija, udruženja filmskih kritičara Evrope i Mediterana. Dobitnici nagrade Beogradski Pobednik za životno delo i izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, biće naknadno objavljeni, kao i dobitnik nagrade počasni Beogradski Pobednik za dosadašnje stvaralaštvo.

fest-film-bruklin
IMDb.com

U glavnom programu van konkurencije naći će se i favoriti za Oskara kao što su Bruklin, Kerol, Pod lupom, Dankinja, Trambo i Sikario. Tu su i najnovija ostvarenja dobro poznatih reditelja, kao što su Kraljica pustinje Vernera Hercoga, 99 domova Ramina Bahranija, Ave Cezare Itana i Džoela Koena, Mladost Paola Sorentina, Nerazuman čovek Vudi Alena, Jastog Jorgosa Lantimosa, Komuna i Daleko od razuzdane gomile Tomasa Vinterberga, Ubica Hu Hsiao Hsiena, Imati 17 godina Andre Tešinea…

Bioskopski repertoar potražite ovde.

Arenacineplex.com

Share via
Copy link