Magazin

Na današnji dan 326 devojaka zajedno skočilo u Drinu bežeći od ustaškog mučenja

ustase-zlocin-spomenik
Spomen-muzej u Starom Brodu, Foto: Printscreen/ Youtube

Na današnji dan pre tačno 80. godina, 22. marta 1942. godine zloglasne ustaške jedinice pod komandom Jure Francetića u selima Stari Brod i Miloševići, na levoj obali Drine, 15 km nizvodno od Višegrada, stižu srpski zbeg od desetak hiljada duša, sa ženama, starcima i decom, i prave stravičan masakr.

U mestu Stari Brod u Višegradu podignut je spomen-kompleks u znak sećanja na stravični zločin iz II svetskog rata koji se desio u proleće 1942, kada je na ovom mestu ubijeno preko 6.000 Srba.

Čovek koji je preživeo ovaj stravičan zločin svedoči: – Što se tiče moje čeljadi bilo ih je jedanaest koje su ubili.

U ustaškoj ofanzivi, kojom je komandovao pukovnik Jure Francetić, srpski civili sa područja Sarajeva, Pala, Olova, Sokoca, Kladnja, Han Pijeska, Rogatice i Višegrada bežali su prema Srbiji.

Zbog blokade mosta u Višegradu od strane Italijana nije bio moguć prelaz preko višegradske ćuprije, te su se kolone izbeglog naroda kretale prema selima Miloševići i Stari Brod, kako bi tu skelom prešli u Srbiju.

Na tom nepristupačnom terenu sačekale su ih ustaše i na najbrutalniji način ubijali, mučili, silovali žene i bacali u Drinu.

O ovom zločinu se ćutalo više od pola veka. Tek 2008. godine u Starom Brodu je postavljeno spomen-obeležje stradalima, a 2019. izgrađen je spomen-muzej.

U Spomen-muzeju Stari Brod postavljeno je 27 skulptura sa 39 likova, koje simbolizuju zbeg i ulazak srpskih majki sa decom u naručju u nabujalu reku Drinu. Idejno rešenje muzeja uradio je arhitekta Novica Motika iz Zvornika, a donatori izgradnje muzeja bili su Miodrag Davidović Daka i Spasoje Albijanić.

U unutrašnjosti muzeja nalaze se malobrojne sačuvane fotografije zločina iz 1942, kao i spisak s imenima stradalih. Jedan od specifičnih detalja muzeja je i staklena konzola napravljena iznad Drine koja simbolički predstavlja put stradanja, svaki korak nad vodom predstavlja hiljadu stradalih.

Bežeći od kame i mučenja, više od tri stotine devojaka izabralo je hladne talase Drine.

Nebrojeni su primeri devojaka i žena sa decom koje su, ne želeći da završe u rukama ustaša, skakale sa stena u Drinu. Hroničari su zabeležili da se u jednom danu samožrtvovalo 326 devojaka, zajednički skočivši u Drinu.

Ovakav primer samožrtvovanja retko je zabeležen u istoriji.

Autor: Književnik Milan Ružić/Izvor: mediji

Novi Sad diže spomenik fašistima, ustašama, potkazivačima i ubicama

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

756 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap