Magazin Srbija

27. jul je najkrvaviji dan u modernoj istoriji Srbije, 2 najveća zločina odigrala se na današnji dan (FOTO, VIDEO)

Naslovna masovne ubice
Foto: Collage / MUP Srbije

Možda vam datum 27. jul ne znači puno, ali verovatno niste znali da je ovo najkrvaviji dan u modernoj srpskoj istoriji.

Na identičan datum, dvojica masovnih ubica, u rasponu od rasponu od pet godina, počinili su stravične maskre koje su zavili Leskovac, a zatim i selo Jabukovac u crno. U ovim zločinima svoje živote je izbubilo čak 16 osoba, u krvavom piru dvojice masovnih ubica.

Krvavi pir Dragana Čedića

Leskovčani po zlu i dalje pamte ime Dragana Čedića, koji je u noći između 27. i 28. jula 2002. godine, pobio sedmoro ljudi, a dodatno ugrozio živote još četvoro. U vreme kada je počinio ovaj starvičan zločin, Čedić je imao samo 32 godine, a pretpostavlja se da je motiv bio bolesna ljubomora, zbog bivše supruge Biljane, koja je zajedno sa porodicom pobijena.

Dragan Čedić
Foto: MUP Srbije

Krvavi pir započeo je u lokalnom bilijar klubu “Sedam”, oko ponoći, gde je automatskom puškom na licu mesta ubio Nenada Lukića, za kojeg se pretpostavlja da je bio u vezi sa njegovom bivšom suprugom. Meci su pogodili i vlasnika kluba Nenada Križalića, koji se posle toga ipak oporavio, pisalo je Vreme.

Nastavio je svoj krvavi pohod, očito sa jasnim planom. Seo je u automobil i za tren oka se stvorio ispred kuće Biljaninih roditelja i pozvonio na vrata.

– Evo Čede – navodno je uspela da prozbori Biljana, pre nego što je ubijena.

Rafali su cepali noćnu tišinu, a na pragu trpezarije stradale su prvo sestre bivše Čedićeve supruge Ivana Kalčić, koja je sa osmomesečnom bebom Nađom tog dana stigla iz Požarevca, i Jelena, koja je s mužem Bobanom Zdravkovićem živela u toj kući.

Mučki je ubijena  i Ivanina dugogodišnja drugarica Jelena Zlatković, profesorka srpskog jezika i književnosti, a komšinica Maja Bojković je ranjena. Aleksandar Marinković, koji se takođe nalazio u kući, samo je pukom srećom preživeo, pošto ga ubica nije otkrio, jer se nalazio u susednoj prostoriji, piše Vreme. U kući gde se desio masakr, u to vreme je na spratu spavalo dvoje dece.

Sa mesta zločina se udaljio uz škripu kočnica, a sledeća destinacija mu je bila kuća porodice Ristić, udaljena pola kilometra. Ubio je Biserku Ristić (48), tetku po majci ubijenih sestara, a njenog supruga Blagoja i sina Đorđa teško ranio.

Potom se dao u bekstvo. “Vartburg” kojim se ubica vozio od jednog do drugog mesta zločina, pronađen je u ataru leskovačkog sela Donja Janjina, gde je Čedić pokušao da potraži svog rođaka ali ga nije našao kod kuće, piše Vreme.

Započeta je do tada neviđena policijska potera. Pored lokalnih policajaca, angažovana je i žandarmerija, kao i helikopteri, ali njegovo beživotno telo je pronađeno tek nakon 40 dana od stravičnog zločina i to slučajno, u ataru sela Donja Janjina gde je i parkirao automobil nakon krvavog pira.

Pronađen je u šipražju pored puta koji vodi do obližnjeg Šišinca, gde je ovaj masovni ubica odlučio da presudi sam sebi, piše Telegraf.

Nikola Radosavljević zavio Jabukovac u crno

Na isti datum, samo pet godina kasnije, meštani sela Jabukovac u istočnoj Srbiji zavijeni su u crno. Vinovnik ovog maskra bio je Nikola Radosavljević, a hicima iz lovačke puške je 27. jula 2007. godine ubio devetoro svojih  komšija, dok je dve osobe ranio.

Nikola radosavljević
Foto: MUP

Radosavljević je ubio Draginju (55) i njenog supruga Branislava Borongića (57), Dragana Đorđevića (22) i njegovog oca Veljka i baku Marinu, Branislava Badejevića (31), Srđana Badžikića (15), Jelicu Banković (37) i Aniku Čogić (62), preneo je Telegraf.

Što je još strašnije, i dalje nisu poznati jasni motivi zbog kojih je ovaj masovni ubica počinio masakr, a uhapšen je nedugo pošto je počinio svoj krvavi pir.

On je nakon suđenja oslobođen krivice i zatvoren iza rešetaka Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu. Neuropsihijatri su utvrdili da Radosavljević boluje od akutne paranoidne psihoze sa osećajem ugroženosti i stalnim umišljajem kako neko hoće da mu naudi.

“Mačkama i psima vade oči i prave crnu magiju”

Tokom boravka u Specijalnoj bolnici u Beogradu, ovaj masovni ubica dao je pod sedativima izjavu za jedan dokumentarac u bolničkoj postelji, u kojoj je izjavio da mu je žao svih koje je ubio, osim jedne osobe, koja se prema njegovim rečima bavila vlaškom crnom magijom.

Izjavu je preneo Telegraf, a mi vam je prenosimo u celosti:

Razgovor za dokumentarac je tekao ovako:

Novinar: Da li imaš nešto protiv što te snimamo?

Nikola: Nemam ništa protiv.

Novinar: Da li se sećaš onoga što se dogodilo letos?

Nikola: Sećam se.

Novinar: Kako je bilo?

Nikola: Nije bilo… Teško je bilo… Ubio sam sedam ljudi.

Novinar: Da li ti je žao što se to desilo?

Nikola: Žao mi je, žao mi je… Dođe mi da plačem za ljudima koje sam ubio ni krive ni dužne (počinje da plače). Ubio sam komšiju sa kojim sam lepo živeo…

Novinar: A šta ako ne postoji crna magija? Da li si razmišljao o tome?

Nikola: Postoji crna magija. Siguran sam. Koliko sam samo puta platio da (nerazumljivo priča)… Koliko para sam bacio… 7.000 evra sam dao za crnu magiju da mi se skine.

Novinar: Kako prave tu magiju?

Nikola: Ne znam kako prave. Ali ima tamo kod nas u selu žena… Skupljaju crne mačke i kerove i vade im oči. I sa tim radi, ali kako radi, ja ne znam. To je bila crna magija.

Novinar: Da li je sada prošlo? Nema više magije?

Nikola: Nema više, pošto sam ubio… (nerazumljivo). Možda ćerka više neće moći da napravi.

Novinar: I nije ti žao što si ubio?

Nikola: Za nju mi nije žao.

Nakon godinu dana od zločina prebačen je u Specijalnu bolnicu za psihijatrijske bolesti “Gornja Toponica” u kojoj se i dalje nalazi gde prima terapiju pod kontrolom i nadzorom lekara.

Izvori: Vreme, Telegraf

Maja (28) nedavno osuđena na 40 godina zbog masakra u Jabukovcu, na slobodi čeka izvršenje kazne

OGLAS

77 Shares
Share via
Copy link