Srbija Vesti

23 godine od otmice novinara kod Orahovca, kolege kažu sistem krije počinioce

kossev
Foto: KoSSev

Mnogo je tragičnih i nerešenih sudbina na našim prostorima. Političkih ubistava, nestalih ljudi čije porodice i danas ne znaju šta se zapravo dogodilo sa njihovim najmilijima i ko je odgovoran za njihovu smrt.

Među mnogim nestalim ili ubijenim ljudima na prostoru Kosova i Metohije ima dece, mladih, starih, monaha, ali i novinara za koje se ne zna kako su i na koji način skončali.

Otmica Ranka Perenića i Đure Slavuja pre tačno 23 godine kod Velike Hoče u opštini Orahovac, jedna je od mnogih potresnih vesti koje su dolazile iz tog mračnog perioda. Njihove kolege obeležili su ovaj tužan dan.

– Ovo nije naša priča, ovo nije priča porodica, već pravde i slobode, ovo je priča koja svaki put ponavlja. Tražimo ih i nećemo odustati od te slobode i te pravde – izjavio je ovim povodom predsednik UNS-a Živojin Rakočević.

Medijski radnici su i ovu godišnjicu obeležili odlaskom do tog mesta i ispred spomen ploče sa natpisom na albanskom i srpskom.

„Ovde su 21. avgusta 1998. otete naše kolege novinari. Tražimo ih“, poručivši da nikada neće odustati od svojih zahteva za rasvetljavanjem sudbine svih nestalih novinara tokom ratnih dešavanja.

– Odavde je počeo sunovrat naše profesije i odavde je počela fatalna brojka od 17 ljudi, medijskih radnika i novinara koji su stradali radeći svoj posao, koji su oteti, nestali i ubijeni – rekao je Rakočević, a prenosi Kossev.

On tvrdi da je osnovno pitanje – kako je moguće da posle više od dve decenije živimo u sistemu koji nije sposoban da izvede pred lice pravde bilo koga koji je u neku ruku odgovoran za ono što se dogodilo sa 17 naših kolega.

Sa druge strane, poručuje, da je potpuno jasno da sistem „koji je sposoban da zataška, prikrije i ćuti nad žrtvama, apsolutno odgovoran za sve“.

Jelena Petković je i sama istraživala slučajeva ubijenih i nestalih novinara, poručila je danas iz Orahovca da su medijski radnici uradili sve što je bilo u njihovoj moći.

– Apelovali smo, pozivali, uradili smo istraživanje, došli do informacija koje su bile u našem domenu, pokušali na taj način da animiramo i nadležne i naše kolege, pozivali na solidarnost – kazala je.

Jelena je rekla da su ostali nemi oni koji zaista mogu da pomognu da se slučajevi nestanka i ubistva novinara rasvetle.

– Na taj način oni su pokazali koliko je zapravo njima stalo do bezbednosti novina, da se rasvetle slučajevi i porodice dobiju pravdu – zaključila je Petković.

Kafana u Beogradu nedeljom sprema jela zemalja koje nisu priznale Kosovo

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
404 Shares
404 Shares
Share via
Copy link