Dogadjaji Manifestacije Novi Sad

21. Maškarada ovog petka

Negujući nematerijalnu kulturnu baštinu – običaje povodom Belih Poklada, Muzej Vojvodine u petak 11. marta podne organizuje Maškaradu. Ovo je 21. Maškarada kojom se obeležava početak prolećnog ciklusa pokladnih običaja.

maskarada2016
Muzej Vojvodine

Maskirana povorku će krenuti sa platoa ispred zgrade Muzeja, u Dunavskoj 37, i prodefilovaće centralnim novosadskim ulicama – Dunavskom, Zmaj Jovinom, Kralja Aleksandra, ulicom Modene i Bulevarom Mihajla Pupina nazad do Muzeja Vojvodine. Ispred Muzeja će se nastaviti zabavni program i proglašenje najuspešnijih maski. Za pojedince, institucije i grupe, koje su se predstavile sa najuspešnijim maskama, po proceni stručnog žirija, obezbeđene su nagrade. U programu će nastupiti trupa Kreativni pogon i Branislav Rosić, kantautor koji će animirati prisutne.

Maskirane obredne povorke deo su evropske, ali i svetske tradicije, a više su poznate pod nazivom karnevali. Prepoznavši značaj negovanja nematerijalne baštine Vojvodine kao multikulturne i multikonfesionalne sredine, Muzej Vojvodine od 1995. godine neguje pokladne običaje organizovanjem maskirane povorke koja prolazi gradskim ulicama, i na originalan način spaja tradiciju sa savremenom kreativnošću.

Još zanimljivih dešavanja potržite ovde.

 

Share via
Copy link