Radionice

Kreativne radionice za decu u Matici

Povodom gostujuće izložbe Istočnoslovačkog muzeja u Košicama Albreht Direr i njegovi savremenici, u novembru i decembru 2015. godine u Galeriji Matice srpske će biti realizovan ciklus kreativnih radionica za decu pod nazivom Majstori davnih vremena.

Vizuelno bogatstvo izloženih grafika, mnoštvo detalja i zanimljive priče koje one donose, pokrenuće maštu i kreativnost mališana. Oni će posmatrati i proučavati izložena dela tragajući za simbolima, potpisima umetnika i fantastičnim stvorenjima koja su na njima prikazana. Imaće priliku da se upoznaju sa tehnikom grafike i da saznaju kakav je značaj ona
imala u HVI veku, a kroz priče o Direrovim savremenicima čije se grafike nalaze na izložbi deci će biti dočarano vreme kada su oni stvarali.

Radionice se održavaju svake subote od 11.00 do 12.30 sati, a namenjene su deci uzrasta od 5 do 11 godina. U kreiranje i realizaciju radionica uključen je stručni tim: kustosi-edukatori, saradnici iz oblasti pedagogije i studenti pedagogije sa Odseka za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Cena ulaznice je 150.00 dinara.

U okviru ove radionice mališani će se upoznati sa umetničkom tehnikom grafike, naučiće
kako ona nastaje i zbog čega je u prošlosti bila naročito važna. Otkriće na koji su način umetnici potpisivali svoje grafičke listove i kako je izgledao Direrov potpis ‒ monogram. Krenuće u potragu za potpisima na izloženim grafikama i pokušati da odgonetnu na koje su sve načine umetnici ostavljali trag o svom autorstvu. U kreativnom delu mališani će imati priliku da osmisle svoj lični monogram, a potom će, uz pomoć kustosa i pedagoga, izraditi ,,pečatˮ od krompira sa tim motivom. Na ovaj način će, ostavljajući otiske od pečata na papiru, naučiti na koji način nastaje grafika.

BONUS VIDEO

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Avatar

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link