Radionice

Kreativne radionice za decu u Matici

Povodom gostujuće izložbe Istočnoslovačkog muzeja u Košicama Albreht Direr i njegovi savremenici, u novembru i decembru 2015. godine u Galeriji Matice srpske će biti realizovan ciklus kreativnih radionica za decu pod nazivom Majstori davnih vremena.

Vizuelno bogatstvo izloženih grafika, mnoštvo detalja i zanimljive priče koje one donose, pokrenuće maštu i kreativnost mališana. Oni će posmatrati i proučavati izložena dela tragajući za simbolima, potpisima umetnika i fantastičnim stvorenjima koja su na njima prikazana. Imaće priliku da se upoznaju sa tehnikom grafike i da saznaju kakav je značaj ona
imala u HVI veku, a kroz priče o Direrovim savremenicima čije se grafike nalaze na izložbi deci će biti dočarano vreme kada su oni stvarali.

Radionice se održavaju svake subote od 11.00 do 12.30 sati, a namenjene su deci uzrasta od 5 do 11 godina. U kreiranje i realizaciju radionica uključen je stručni tim: kustosi-edukatori, saradnici iz oblasti pedagogije i studenti pedagogije sa Odseka za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Cena ulaznice je 150.00 dinara.

U okviru ove radionice mališani će se upoznati sa umetničkom tehnikom grafike, naučiće
kako ona nastaje i zbog čega je u prošlosti bila naročito važna. Otkriće na koji su način umetnici potpisivali svoje grafičke listove i kako je izgledao Direrov potpis ‒ monogram. Krenuće u potragu za potpisima na izloženim grafikama i pokušati da odgonetnu na koje su sve načine umetnici ostavljali trag o svom autorstvu. U kreativnom delu mališani će imati priliku da osmisle svoj lični monogram, a potom će, uz pomoć kustosa i pedagoga, izraditi ,,pečatˮ od krompira sa tim motivom. Na ovaj način će, ostavljajući otiske od pečata na papiru, naučiti na koji način nastaje grafika.

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

S

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš