Dogadjaji

Obiđite skrivene delove Petrovaradinske tvrđave

Turistička tura obilaska Petrovaradinske tvrđave biće organizovana u nedelju, 8. novembra, od 11 sati. Ovo je prava prilika za obilazak Podgrađa i tunela, kako za Novosađane tako i za one koji do sada nisu imali priliku da se upoznaju sa jednom od najlepših tvrđava na Dunavu.

svitanje-tvrdjava-milutinovic
Foto: Aleksandar Milutinović

Turističku turu, koja će trajati tri sata, organizuje NVO Cerkin, a u saradnji sa Muzejom grada Novog Sada i Udruženjem vodiča Novog Sada.

Obilazak će krenuti od Vojne bolnice, najstarije, aktivne vojne bolnice u svetu. Građani će videti grobno mesto jednog od graditelja Petrovaradinske tvrđave, generala Vamberga, čije je grob u unutrašnjosti same bolnice na jednom neobičnom mestu. Zatim će se obići pravoslavna crkva sv. Apostola Pavla koja ima zanimljivu istoriju.

Saznajte više o Petrovaradinskoj tvrđavi

Organizatori kažu da će svi zainteresovani imati priliku da dođu do Crvene kapije, ali ne i dalje, jer ona predstavlja ulaz u novosadski „Zabranjeni grad“.

– Posetiće najlepšu kuću Podgrađa, koja je ujedno i rodna kuća bana Jelačića, zatim zgradu Šajkaškog bataljona, čiju fasadu krase dva lava sa zanimljivom pričom koju nose. Prošetaće se Trgom vladike Nikolaja gde se nalazi zgrada stare Maltarnice i neobeleženi grobovi stradalih ruskih vojnika – kažu organizatori.

petrovaradinska-tvrdjava-kasarna
Foto: Milenko Stanković

Tura će se nastavlja Štrosmajerovom ulicom do crkve jezuitskog samostana posvećene Svetom Jurju. Oni koji budu želeli u crkvi mogu videti i jedinstvenu kriptu u kojoj su sahranjene mnoge značajne ličnosti, a na način kao što se to radilo u rimskim katakombama.

Do ulaza u tunele, koji vode do ulaza u podzemne vojne galerije, ići će se stepenicama, a po izlasku iz tunela sledi kraći krug po Petovaradinskoj tvrđavi. Obilazak se završava na platou kod sata.

Po završetku zvanične ture moći će da se poseti Muzej grada, kao i renovirani Veliki ratni bunar, novu atrakciju Tvrđave.

tvrđava-petrovaradin-novisad
Foto: Milenko Stanković

Cena razgledanja tokom promotivnog perioda je 590 dinara. Cena uključuje: ulaz u crkvu Sv. Jurja i kriptu, podzemne vojne galerije i stručno vođenje vodiča iz Muzeja grada, kao i ulaz u Muzej grada, koji inače košta 100 dinara.

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Avatar

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

64 Shares
Share via
Copy link