Srbija Vesti

13 zahteva zabrinutih građana i građanki Srbije svim državnim institucijama i političkim elitama

ekoloski-aktivisti
Foto: N1

Udruženje građana Odbranimo reke Stare planine održalo je danas (9. april) konferenciju za mediju, na kojoj je predstavljen spisak zahteva državi oko najvažnijih ekoloških pitanja u zemlji, a koji je potpisalo više od 70 organizacija i udruženja.

Aleksandar Panić je ispred udruženja pročitao zahteve građana i građanki Srbije i dodao da je ovo najveći društveni ekološki pomak u našoj do sada.

„Kao odgovorni i zabrinuti građani i građanke Srbije zahtevamo od svih državnih institucija, političkih i društvenih elita, hitno rešavanje problema životne sredine i zahtevamo sledeće:

 1. Poštovanje Ustava i postojećih zakona,
 2. Usklađivanje propisa sa najvišim standardima životne sredine
 3. Učešće građanki i građana u pitanjima zdrave životne sredine
 4. Informisanje i obrazovanje o zaštiti životne sredine na svim nivoima
 5. Zaštita prirode,
 6. Zaštita svih šuma, zaustavljanje seče u zaštićenim opodručjima i pošumljavanje
 7. Obustava gradnji i revizija štetnih projekata MHE
 8. Očuvanje vodnih dobara
 9. Zdrave urbane sredine
 10. Odgovorno upravljanje otpadom
 11. Da dišemo čist vazduh
 12. Dobru energiju za sve
 13. Sveobuhvatni održivi razvoj

Predstavnici Pokreta „Odbranimo reke Stare planine“ i Skupštine slobodne Srbije kažu da su krenuli da se okupljaju zbog čiste i zdrave Srbije. Nastavićemo dalje da okupljamo ljude, ovaj posao možemo da isteramo ako budemo terali zajedno, kazao je Aleksandar Jovanović Ćuta.

Na konferenciji za novinare iznesen je i plan – kako će izgledati sutrašnji ekološki ustanak, uz poštovanje epoidemijskih mera.

„Nosićemo maske. to mora da bude princip, da pokažemo da smo svesni… Okupljaćemo se u grupe od četiri do pet u krugu od jednog i po do dva metara, pa ćemo praviti razmak od jedan i po do dva mestra do druge grupe, što znači da od centra jedne do centra druge grupe treba da bude bar tri metra. Tu će biti i muzičkih numera, ali nećemo da se bacimo u „dert“, nećemo da pravimo cirkus, ponašaćemo se krajnje odgovorno, jer vlast jedva čeka da pokaže kako smo problem i kako smo mi krivci za epidemiološku situaciju ako bi se pogoršala“, naveo je na konferenciji epidemiolog Zoran Radovanović, a preneo N1.

Ove žene su zaustavile bagere na Staroj planini i najurile investitore

OGLAS

PARTNERI SAJTA


20 Shares
Share via
Copy link