Srbija Vesti

Bivšim šefovima DB ukupno 100 godina robije za ubistvo Ćuruvije

slavko-curuvija
Slavko Ćuruvija/FOTO: DALIBOR DANILOVIĆ / RAS SRBIJA

Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu (Specijalni sud) proglasilo je četvoricu nekadašnjih pripadnika državne bezbenosti krivim za učešće u ubistvu novinara i vlasnika “Dnevnog Telegrafa” Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine. Sud je je ponovo proglasio NN lice za neposrednog izvršioca ubistva Ćuruvije.

Predsednica sudskog veća Snežana Jovanović saopštila je na početku objave presude da su članovi tročlanog sudskog veća većinom glasova doneli odluku da se optuženi za ovo ubistvo “oglašavaju krivim” i nastavila čitanje izreke presude, nakon čega će objaviti kazne na koje ih osuđuje, a potom i obrazloženje, prenosi Tanjug.

Zbog podstrekavanja na ubistvo, krivim su proglašeni tadašnji šef DB-a Radomir Marković i šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, dok su kao saizvršioci ubistva krivim proglašeni bivši operativac beogradskog centra Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava DB-a Miroslav Kurak koji je u bekstvu, pa mu je presuda izrečena u odsustvu.

Radomir Marković osuđen je na 30 godina, Milan Radonjić takođe, dok su Miroslav Kurak i Ratko Romić osuđeni na po 20 godina zatvora.

Ovo je druga prvostepena presuda, a prvom, koja je ukinuta, bili su osuđeni na ukupno 100 godina zatvora.

Marković nije privođen iz zatvora u Požarevcu “Zabela” po sopstvenoj želji da ne prisustvuje izricanju presude.

Izricanju presude prisustvovao je predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara Veran Matić.

Četvorica optuženih su i posle prvog suđenja bili osuđeni na ukupno 100 godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta odlukom Apelacionog suda koji je naložio ponavljanje suđenja, jer je tom presudom u slučaj uvedeno NN lice kao neposredni izvršilac ubistva, što je suprotno optužnici.

U optužinici se tvrdi da je Ćuruviju ubio Kurak, a da mu je saučesnik bio Romić, koji je, navodno, drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu.

Njih su na to, prema optužnici, podstakli Marković i Radonjić.

Tužilaštvo tvrdi da je motiv za ubistvo bilo Ćuruvijino istupanje u domaćoj i stranoj javnosti, kao i njegova kritika tadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića i njegove supruge Mirjane Marković.

Ćuruvija je praćen sve do ubistva, a naročito intenzivno je praćeno njegovo kretanje 10. i 11. aprila 1999. godine, kada je, prema optužnici, on likvidiran u haustoru zgrade u Svetogorskoj ulici gde je živeo.

Ubijen je između 16:39 i 16:45, dok je sa njim u društvu bila njegova prijateljica i očevidac ubistva Branka Prpa u dvorštu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe “Dnevnog telegrafa”.

Prpa od početka postupka tvrdi da optužene ne prepoznaje kao izvršioce ubistva.

Izvor: Tanjug

Novinar kojem su zapalili kuću strahuje da neće dočekati kraj suđenja

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

66 Shares
Share via
Copy link