Film

10 zanimljivih činjenica o legendarnim „Mućkama“ koje su vam sigurno promakle (VIDEO)

mućke
Printscreen Collage

Po mnogima najbolja serija svih vremena “Only fools and horses”, kod nas prevedena jednom rečju “Mućke”, ni danas nije izgubila na aktuelnosti, naročito na prostoru Balkana.

Replike se i dan danas rado ponavljaju u gotovo svakoj prilici, a crnohumorni fazoni iz londonskog Pekama svoje plodno tle pronašli su u mnogim kvartovima naših gradova.

Prva epizoda premijerno je prikazana pre više od četiri decenije, septembra davne 1981. godine, a do sada je reprizirana nekoliko desetina puta.

Na Fejsbuk stranici “Niste znali” jedan od članova ove grupe napisao je kratak osvrt uz 10 činjenica vezanih za seriju koje verovatno niste imali prilike da čujete i pročitate.

“Znate da je naslov serije zasnovan na staroj engleskoj poslovici ‘Samo budale i konji rade za zaradu’”, napisao je korisnik Fejsbuka, pre nego je prešao na svoju interesantnu listu.

Mi njegovih 10 zanimljivih činjenica prenosimo u celosti:

“1. Dejvid Džejson (Del Boj) je želio da napusti seriju 1986. godine, tako da je planirano da epizoda ‘Who Wants to be a Millionaire’ bude poslednja i da Del Boj ode u Australiju sa Džambom Milsom.

Saliven je pisao scenario za novu seriju ‘Hot Rod’ u kojoj bi Rodni bio glavni lik. Ipak, Džejson se predomislio, pa je tako i u epizodi promenjen scenario – Del nije prihvatio poziv da ode na drugi kontinent.

2. Trigerovo pravo ime u seriji je Kolin Bol. Derek jednom prilikom objašnjava da je nadimak dobio jer liči na konja. Triger, ne Del Boj.

3. Kasandra je u seriji prikazana kao devojka koja je pet godina mlađa od Rodnija. Ipak, u realnom svetu, glumica Gvinet Strong je dve godine starija od Nikolasa Lindhersta koji je igrao Rodnija.

4. Del Boj, Rodni i Triger su jedina tri lika koja su se pojavila i u prvoj i u poslednjoj epizodi, a samo su Rodni i Del bili u svakoj.

5. Stric Albert u jednoj epizodi govori kako je boksovao u mornarici. Interesantno, glumac Baster Merifild koji je tumačio ovu ulogu je zaista bio bokser, a glumom je počeo da se bavi tek po odlasku u penziju.

6. U scenariju nije bilo planirano da Triger Rodnija naziva Dejv. Međutim, glumac Rodžer Lojd Pek je kolegama na setovima stalno mešao imena.

Tako je Nikolasa Lindhersta nazivao Dejv po Dejvidu Džejsonu koji je igrao Dela.

Saliven je ovo iz zafrkancije rešio da upotrebi u jednoj epizodi, ali je ispalo smešnije nego što se nadao, te je odlučio da nadimak Dejv ostane zauvek deo serije.

7. U kultnoj sceni gde Del Boj pada kroz šank, Triger nije ni trebalo da se pojavi. Naime, glumac Rodžer Lojd Pek je tokom snimanja epizode ‘Yuppy love’ bio u blizini seta, pa je rešio da svrati i pita Salivena da li mu je potreban.

Tada je scenarista došao na ideju da napravi Trigerovu reakciju na pad što je i te kako doprinelo popularnosti ove scene.

Ta je scena izglasana kao najbolji trenutak u istoriji televizije prema anketi kompanije Virgin Media. U anketi je učestvovalo preko 2000 Britanaca.

8. Poznati pevač Robi Vilijams se pojavio u ‘Mućkama’. Naime, u epizodi ‘Mother Nature’s Son’ dok Bojsi za šankom priča o ‘Pekamskoj izvorskoj vodi’, u blizini sedi Robi, tada pevač benda ‘Take That’. U istom trenutku se u pabu čuje upravo pesma te grupe.

9. Najduže snimana scena je bila ona na dekinom grobu. Naime, Džejson i Lindherst su često plačom prekidali snimanje jer su sećanje na glumca Lenarda Pirsa koji je tumačio njihovog deku doživljavali veoma emotivno. Suze u toj sceni su prave.

10. Dejvid Džejson nikada nije želeo da prihvati da su ‘Mućke’ sitkom. U svojim intervjuima ih opisuje kao tragikomediju.”

Zbog navodne nekorektnosti i Mućke bi mogle biti uklonjene s interneta

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

32 Shares
Share via
Copy link