Putovanja Top 10

10 razloga zašto je Zanzibar sve popularnija destinacija

Pročitajte zašto je Zanzibar sve popularnija destinacija, a jedan od razloga su svakako sve niže cene aranžmana za putovanje na Zanzibar!

Nedaleko od istočne obale Afrike, nalazi se skiveni raj pod imenom Zanzibar. “Ostrvo začina” je jedna od retkih destinacija koja je još uvek divlja, ali pročitajte u nastavku zašto je putovanje na Zanzibar sve popularnije – i kako postaje pravi hit među turistima.

Zanzibar se nalazi u Tanzaniji i oduvek je predstavljao spoj misterije i egzotike koji mami ljude netaktnutom prirodom i plodnim tlom. Evo zašto predstavlja pravi dragulj Indijskog okeana i nešto što definitivno treba doživeti. Kao dodatak popularnosti ide i činjenica da više nisu skupi Zanzibar aranžmani, pa je ovaj tropski raj u Indijskom okeanu postao sve češći izbor za odmor!

#1 Predivne peščane plaže Zanzibara ostaviće Vas bez reči

Ležaljka na plaži Zanzibara

Kilometri dugačkih plaža od najfinijeg belog peska zaista predstavljaju veličanstven prizor. Kokosove palme nad plažama Zanzibara i talasi koji zapljuskuju obalu samo su neki od razloga zašto je ovo tropska destinacija iz snova.

Lepota mora koje je nekad neobično plave, a nekad i zelene boje se rečima ne može opisati. Pogled u horizont je pravi užitak i omogućava prekopotrebnu relaksaciju.

Kada se pojavi oseka, možete hodati duboko duž obale. Videćete mala morska stvorenja koja čekaju na sledeću plimu. Ovo su samo neka od iskustava koje vas čekaju na idiličnim plažama ostrva.

Postoji 25 sjajnih plaža na ovoj predivnoj lokaciji, a neke su toliko udaljene da je umirujuća tišina prekinuta jedino zvucima okeana.

#2 Džozani šuma je prava slika neiskvarene prirode i njene moći

U centralnom delu ostrva nalazi se nacionalni park Zanzibara – Džozani šuma (Jozani Forest). Ovo je jedino mesto gde možete videti šumu koja je nekada davno pokrivala veći deo ostrva.  

Vlada ju je 1952. godine proglasila “nacionalnim rezervatom” kako bi očuvala biljnu vegetaciju i retke primerke životinjskih vrsta.

Cvrkut raznih ptica, let raznobojnih leptira, igra majmuna i bujna vegetacija karakterišu Džozani šumu i čine je nerealno lepom, pa bi je definitivno trebalo posetiti.

#3 Uživajte u brojnim vodenim sportovima

Skijanje na vodi, površinsko ronjenje, jedrenje na dasci, plovidba čamcem zvanim “garaua”, kajaking ili pecanje u dubokom moru, samo su delić onog što možete iskusiti na ovom ostrvu.

Moramo izdvojiti ronjenje jer je Zanzibar jedna od najatraktivnijih destinacija na svetu za to, što dokazuje i ogroman broj “PADI” ronilačkih centara. Pored brojnih koralnih grebena i bogatog podvodnog sveta, postoji još mnogo neistraženih mesta.

To privlači kako one koji bi da nauče osnove ronjenja, tako i one iskusne koji traže izazov. Imaćete priike da vidite delfine, tune, jastoge, kornjače i više stotina najrazličitijih ribica.

#4 Tokom cele godine je toplo

Zazibar plaže

Kada god se Vi odlučili na putovanje do Zanzibara, nema šanse da Vam bude hladno.

Od jula do oktobra skoro da i nema kiše, a kad i padne, sunce jako brzo ponovo upeče. Ovaj period je idealan za one koji žele malo privatnosti jer nema toliko turista  kao u januaru, a vreme je i dalje predivno.

#5 Hrana je uvek sveža

Na Zanzibaru se baš uživa u hrani, i to u svemu što se ulovi sveže u okeanu. Zanzibarci jedu ono što nađu blizu kuće, voće i povrće i ono što ulove u moru. Ovo mesto je poznato po začinima kao što su vanila, cimet, kakao i karanfilić.

Posetioci čak mogu dobiti zadatak da omirišu i probaju određene začine pa da pogađaju koji je koji.

Ulovljena riba i morski plodovi pripremaju se sa lokalnim začinima, a pogotovo vole da koriste kari.

#6 Nezaboravni izleti na Zanzibaru i safari tura

Da biste videli sve lepote Zanzibara, morate ići na izlete. Blue safari, odlazak u Stone Town, poseta najlepšim plažama Zanzibara (Paje, Michamvi Kae) i nacionalnom parku Džozani šuma, samo su neki od onih koje ne smete propustiti.

Tanzanija je poznata kao zemlja safarija. Ako već pođete na putovanje na Zanzibar, iskoristite priliku i uplatite fakultativni izlet – dvodnevni safari u Tanzaniji. Osetite neku potpunu drugačiju prirodu od one na koju smo navikli u našim krajevima. Nije li to dobar razlog za Zanzibar?

#7 Oduševiće Vas Zanzibarska vrata

Zanzibarska vrata

Slobodno bi se moglo reći da predstavljaju i simbol ovog ostrva. Ovo su masivna, izrezbarena drvena vrata koja krase ulaze mnogih lokalnih kuća. Što je vlasnik bogatiji i na boljem socijalnom položaju, to su vrata veća i veštije izrezbarena.

Zanzibarska vrata su posebna vrsta umetnosti i svaka nose posebnu simboličnu priču.

Oblici u vidu talasa pokazuju da se porodica bavi pomorstvom, okovi su zaštita od slih duhova, a cvetovi na vrhu vrata ukazuju na broj porodica koje su unutra stanovale.

#8 Van grada nestaje svaki vid civilizacije

Ono što čini ovo ostrvo sve primamljivijim jeste upravo prava divljina. Ljudi žive na način na koji su živeli stotinama godina ranije: između drveća, okruženi bujnom vegetacijom, u kućicama napravljenim od kamena i blata.

Svako selo je kao pleme i u svakom od njih postoji poglavica – čovek koji rešava sva bitna pitanja. Tek ako poglavica ne može da reši neki problem, zove se policija.

Bogato istorijsko i kulturno nasleđe može se videti u uticaju arapske, indijske, afričke, persijske i evropske kulture koje stvaraju živopisnu dimenziju na ostrvu.

Dok se šetate kaldrmom jedinog grada na ostrvu, koji je deo UNESCO kulturne baštine, očaraće vas mešavina različitih stilova arhitekture.

Glavni grad Zanzibara - Stone Town

#9 Cene su veoma pristupačne

Koliko god čudno zvučalo, boravak na ovom ostrvu bi vam manje ispraznio novčanik od nekih bližih destinacija koje postaju sve skuplje. Razloga za letovanje u Grčkoj uvek ima na pretek, ali sve češće postaju dostupne destinacije kao što je baš Zanzibar, ali i druge daleke destinacije poput Tajlanda. Sasvim je moguće doživeti fenomenalna iskustva za malo novca.

Ukratko je Zanzibarputovanje koje treba da priuštite sebi barem jednom u životu, a više i nije toliko skupo.

#10 Lokalci su ljubazni, nasmejani i veoma prijatni

Stanovništvo Zanzibara, žene

Meštani Zanzibara poznati su po gostoljubivosti. Nije redak slučaj da će popričati sa vama čisto onako, bez ikakve želje da vam prodaju nešto. Iako većina govori engleski, znanje svahilija (njihovog maternjeg jezika) Vam može biti od velike koristi.

Zanzibar bi definitivno trebalo da bude vaš izbor za odmor 2018. godine. Verujte nam – biće to ljubav na prvi pogled.

PARTNERI SAJTA


Share via
Copy link