Dogadjaji Pozorište

Madam Baterflaj na sceni SNP-a ovog vikenda

Solista Opere, tenor, Branislav Cvijić prvi put će nastupiti u ulozi poručnika B. F. Pinkertona u operi Đakoma Pučinija Madam Baterflaj koja se izvodi na sceni „Jovan Đorđević“ Srpskog narodnog pozorišta, u subotu, 16. aprila sa početkom u 19 časova.

– Mislim da je za svakog tenora velika čast da dobije ulogu Pinkertona. To je jedna od uloga koju sam oduvek želeo da pevam – kaže Branislav Cvijić.

madam baterflaj 1
snp.org.rs

Operom Madam Baterflaj je 9. aprila prvi put dirigovao maestro Aleksandar Kojić.

– U operi Madam Baterflaj dramaturški zaplet zasnovan je na sukobu dveju kultura, dveju civilizacija, američke i japanske, i na fatalnoj razlici među njima. Jednoj novoj, površnoj civilizaciji, i samim tim invazivnoj, i drugoj drevnoj, konzervativnoj i doslednoj. Muzika ove opere, majstorski je oblikovana. Svojom unikatnom muzičkom sintaksom, no ipak na pomalo sentimentalan način, Pučini stvara delo koje će postati jedno od najpoznatijih u operskoj literaturi. U Novom Sadu, prvi put je postavljena 1921. godine, za vreme upravnikovanja kompozitora Petra Konjovića. Od tada pa do danas, ova muzika novosadsku publiku jednako pleni svojom svežinom i originalnošću – kaže Kojić.

Obnovljena operska produkcija Srpskog narodnog pozorišta izvodi se 39. put 16. aprila. Diriguje Aleksandar Kojić, a u solističkim ulogama su: Laura Pavlović, sopran, kao Ćo-Ćo-san, poznatija kao Madam Baterflaj, Jelena Končar, sopran, u ulozi Suzuke, Branislav Cvijić, tenor, prvi put kao Pinerton, Nebojša Babić, bariton, u ulozi američkog konzula Šarplesa, tenor Igor Ksionžik kao provodadžija Goro, Goran Krneta, bas, u ulozi Jamadorija, Željko R. Andrić, bariton, u ulozi Komesara, Verica Pejić, sopran, kao Kejt Pinkerton, Branislav Jatić, bas, kao Bonzo, japanski sveštenik. Učestvuju još: Aleksandar Tolimir (Službenik registrature) i Marta Jakobac Morar (Majka Ćo-Ćo-san). Hor je pripremila Vesna Kesić Krsmanović, koncertmajstor je Vladimir Ćuković, a učestvuju Hor i Orkestar SNP-a. Režijski je obnovila Katarina Mateović Tasić, kostimograf Stana Jatić, a scenografiju Franje Potočnika je obnovio Dalibor Tobdžić.

Program NOMUS-a potražite ovde.

 

Share via
Copy link